köping

Kalklinbanan riskerar rivas

Industriminnet kalklinbanan, som sträcker sig mellan Vingåker och Köping, kommer med all sannolikhet att rivas nästa år, enligt Göran Sandström på Nordkalk, företaget som äger linbanan.

– Vi har börjat planera för en rivning och troligtvis blir det en rivning under 2010 om ingenting annat dyker upp, säger Göran Sandström, produktionschef på Nordkalk i Köping.

Den fyra mil långa kalklinbanan, som sträcker sig från Vingåker i Sörmland till Köping i Västmanland, invigdes på fyrtiotalet. Den togs ur bruk år 1997 och för några år sedan utsågs den till årets industriminne.

Nordkalk, som äger kalklinbanan har länge haft planer på att riva banan, men Kalklinbanans vänner har sökt pengar till en konsultstudie, som skulle reda ut hur banan skulle kunna tas över av andra ägare för att bevaras.

Men nu står det klart att det inte blir några pengar. Varken Nordkalk eller länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland vill ge några bidrag till en konsultutredning.

– I princip kan vi ansöka om rivningslov när som helst, det finns ingenting som står i vägen för det. Men vi har sagt att vi ska vänta litegrann in på nästa år, säger Göran Sandström på Nordkalk, som ändå är pessimistisk till om det kommer komma fram några fler förslag som fungerar.

Men Göran Sandström säger att Nordkalk gjort vad de kunnat.

– Vi har försökt hitta möjligheter att bevara linbanan men till slut får man lov och inse att det inte går. Och det är tråkigt, men så är det ibland, säger Göran Sandström.

Rivningen kan ta uppåt ett år, enligt Göran Sandström.