landslaget

I dag tas första truppen ut - "Zlatan lär vilas mot Italien"

Radiosportens Richard Henriksson synar Erik Hamréns förutsättningar och möjligheter när han i dag tar ut sin första landslagstrupp.

Målvakter

Aktuella:
Andreas Isaksson
Eddie Gustafsson
John Alvbåge
Daniel Örlund
Johan Wiland

Kommentar: Två givna målvakter i Isaksson och Gustafsson som har många år framför sig i landslaget. Här lär Hamrén inte ändra på någonting, även om Daniel Örlund varit strålande i årets allsvenska.

Försvarare

Aktuella:
Olof Mellberg
Petter Hansson
Andreas Granqvist
Mattias Bjärsmyr
Oscar Wendt
Behrang Safari
Mikael Lustig
Mikael Dorsin
Erik Edman

Kommentar: Daniel Majstorovic är skadad och kommer inte vara med mot Italien. Mikael Nilsson har ”sagt upp sig” från landslaget. Det öppnar dörren för tidigare U21-landslagsmannen Mikael Lustig, som ju tränas av Hamrén i Rosenborg.

Där är vänsterbacken Mikael Dorsin lagkapten. Kan han vara aktuell för comeback? Eller är det dags för en annan vänsterback, Erik Edman att få en kallelse? Edman spelade från start i helgen för Wigan i Premier League.

Hur givet är det att 33-årige Petter Hansson får fortsatt förtroende? Unge Mattias Bjärsmyr är en spelare för framtiden.

Mittfältare

Aktuella:
Rasmus Elm
Viktor Elm
Samuel Holmén
Kim Källström
Sebastian Larsson
Gustav Svensson
Pontus Wernbloom
Christian Wilhelmsson
Emir Bajrami
Stefan Ishizaki

Kommentar: Daniel Andersson har tackat för sig. Kim Källström matchas hårt i Lyon som går bra i Champions League, hans onda ljumskar kan mycket väl få vila mot Italien.

Anders Svensson satsar vidare men vill Hamrén ha honom kvar i landslaget?

Emir Bajrami har det snackats om sedan succén i U21-EM i somras. Kan förbundskaptensbytet vara en väg tillbaka till landslaget för Christian Wilhelmsson?

Anfallare

Aktuella:
Marcus Berg
Johan Elmander
Tobias Hysén
Zlatan Ibrahimovic
Markus Rosenberg
Ola Toivonen

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic har en sträckning i baksidan av låret och kommer med största säkerhet inte tas ut i truppen. Något som bekräftas av Lars-Åke Lagrell.
– Jag tippar att Erik vill se mer "coming men" i den här truppen och han vet var han har Zlatan, säger Lagrell till Expressen.

Ola Toivonen har varit ur form en längre tid men smällde in fyra mål för sitt PSV i helgen. Det kan ge honom en plats mot Italien.

Rade Prica – skyttekung i Hamréns Rosenborg – hade varit aktuell om det inte vore för skada.

Spelsystem

Det är inte omöjligt att Erik Hamrén tänker sig ett nytt spelsystem för landslaget. Den 4-2-3-1-uppställning som är på modet i fotbollsvärlden kommer säkert att prövas under kommande träningsmatcher.

Kanske passar det Zlatan Ibrahimovic bättre att agera ensam bollmottagare med tre spelare strax bakom sig.

Mer inför matchen:

Richard Henriksson
fotboll@sr.se