Vollsjö

15-åringen skyldig till mord

Uppdaterad 17.55
Tingsrätten i Ystad anser att den 15-årige pojke som åtalats för mord på sin syster i Vollsjö, är skyldig. I dag beslutade rätten att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet bestäms.

Den rättspsykiatriska undersökning som pojken nu ska genomgå tar mellan fyra och sex veckor. Dagens besked innebär att rätten anser att pojken är skyldig till mord.

– Jag hade blivit förvånad om utslaget gått i den andra riktningen, säger kammaråklagare Bengt Åsbäck.

Pojkens advokat Jörgen Malmunger däremot är besviken på tingsrättens beslut. Hans klient har hela tiden nekat till anklagelserna och står fortfarande fast vid att han inte vet någonting om mordet på systern.

– Det här var naturligtvis en jättebesvikelse. Det är bara att ta nya tag nu, säger han.

Kan du redan idag säga någonting om i fall ni kommer att överklaga?

– Jag tror att det är ganska naturligt att man överklagar om man förnekar att man gjort sig skyldig till mord och ändå blir fäld.

Nu är ju din klient bara femton år och det är han som får ta ett beslut om överklagande. Är det din uppfattning att han kan ta ett sådant beslut?


– Det tror jag att han rent rationellt gör. Han har förnekat och hävdar bestämmt att han inte har gjort det, säger pojkens advokat Jörgen Malmunger.

När den rättspsykiatriska undersökningen är klar kommer tingsrätten att besluta om straffet. Om pojken bedöms vara psykiskt störd i lagens mening blir straffet rättspsykiatrisk vård. Om inte, blir straffet sluten ungdomsvård. Trots den långa utredningen är det fortfarande inte klarlagt hur mordet på den 19-åriga flickan gick till.

– Det känns inte bra. Framförallt för familjens skull. Det är ju bevisningen som pekar ut honom, men kunskapen om exakt hur det här hände och varför - det svaret har vi inte, säger kammaråklagare Bengt Åsbäck.

Rättegången mot pojken avslutades i fredags i förra veckan. I dag upprättade polisen en anmälan mot styvpappan som under rättegången berättat att han misshandlat 15-åringen. Hela utredningen och rättegången har varit mycket uppmärksammad där bilden av en sargad familj med svåra sociala problem tonat fram.

– Det finns inga vinnare här. Här är det bara förlorare, säger Bengt Åsbäck.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se