Berlinmurens fall upplevs på nytt

I Berlin firas 20-årsminnet av murens fall i dag. På eftermiddagen den tyska förbundskanslern Angela Merkel samma promenad som hon gick natten mellan den 9 och 10 november för 20 år sedan.

Angela Merkel gick över Bornholmer Brücke, den första gränsövergång som öppnades mellan öst och väst. Då för 20 år sedan var hon en av de tusentals östberlinare som gick över när gränsbommen öppnades.

Gränsvakternas chefer hade sagt åt dem att de som gick över gränsen skulle betraktas som avflyttade från DDR. De skulle inte få komma tillbaka igen. Men den ordern gick inte att hålla på. Merkel och de flesta andra östberlinarna vände hem igen på natten efter en första titt på den dittills förbjudna västdelen av staden.

I dag gick Angela Merkel över Bornholmer Brücke tillsammans med Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov och den polske fackföreningsmannen som senare blev president Lech Walesa, två män som beredde vägen för kalla krigets slut och det tyska enandet. Dessutom med 200 medborgarkämpar som var med och svepte bort diktaturen i DDR utan blodspillan.

Angela Merkel, tagen av stundens betydelse, när hon skulle hålla tal, så tog hon istället först intervjuarrollen: Hon stack mikrofonen under näsan på en man i grön vindtygsjacka. Mannen berättar att han varje år den 9 november går till Bornholmer Brücke för att fira revolutionen. Jag bor fortfarande granne här, säger han. Ja, jag bodde här borta om hörnet, säger Angela Merkel.

För tyskarna betyder det allt mindre om de kommer från öst eller väst. Men just de här jubileumsdagarna ställs frågan ofta igen. För att de ska kunna fira 20-årsminnet ordentligt tillsammans.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se