Kärlek och bråk i tvättstugan

Den gemensamma tvättstugan i flerfamiljshus är en mycket svensk företeelse, men också en plats för konflikter, bråk och till och slagsmål. Inget annat verkar reta upp svenskarna som slarv och smuts i denna gemensamma lokal.

På Nordiska museet i Stockholm visas nu utställningen Tvättstugan och SR International har varit där.

Det var på 1950-talet med stigande standard som tvättstugan fick sitt stora genombrott i flerfamiljshusen. I källarna installerades tvättmaskiner, manglar och torkrum och det för att underlätta och frigöra tid för den hemarbetande kvinnan. Lite drygt 40 procent av svenskarna eller 4 miljoner människor bor idag i flerfamiljshus - hyresrätter och bostadsrätter. Alla med tvättstuga.

Men det gäller att passa tider och städa efter sig och det leder till konflikter. På Nordiska museet belyser man denna svenska konfliktplats, bland annat med en vägg full av arga lappar, som ofta anonyma personer sätter upp när man fått nog.

"Nu är jag förbannad och det gäller er som tvättar och tumlar efter klockan 22. jag och min son måste få sova för att vi har arbete och skola att sköta. Ni som inte kan tvätta på dagar och kvällar får väl lämna in tvätten på ett tvätteri. Nästa gång jag hör att någon tvättar efter 22, så tar jag tvätten och slänger ut den i sandlådan på lekplatsen!!" /Håkan.

-När vi kommer till de här intima situationerna som nere i tvättstugan där vi tvättar våra underkläder eller glömmer ta bort luddet, så är man anonym, istället för att gå och knacka på dörren; man vet säkert vem som har gjort det. Jag tror att det är relaterat till vår samtid, där tiden är väldigt viktig. Tar man någons tid, då blir man oerhört förbannad, säger utställningens formgivare Åsa Andersson Broms.

"Till den arme sate som tror att det är ok att sno andras tvättmedel, så kommer här ett erkännande: Sist jag var här så blandade jag ut tvättmedlet med kattsand. Och det roliga är att någon av er har använt det. Ha ha ha. PS. Pissade även i sköljmedlet."

Tvättstugan är unik för Sverige, även om den också finns i Norge och Finland, säger etnologen Kristina Lund, som har skrivit boken Tvättstugan - en svensk historia. Hon menar att den är omgärdad av skrivna och oskrivna regler, som att hålla tider, städa och ta bort luddet.

-Många tycker att det är äckligt, men det är ju egentligen fibrer som är rena, säger hon. och konflikterna kan bli allvarliga.

-2008 var det 72 polisanmälningar bara i Stockholms län som avsåg misshandelsfall och våld i tvättstugor. det är halvprivat arena, som vi delar med våra grannar, men tiden jag har bokat vill jag inte att någon annan ska komma in där.

Samtidigt är det ofta den enda plats där man möter sina grannar, säger Kristina Lund. Och hon känner ett par som träffats där.

-Idag är de gifta och har ett barn och en tvättmaskin. de har övergett tvättstugan, säger hon.

Reporter Göran Löwing