SKÖVDE

Ögonöppnare om rattfylla

På måndagen öppnade utställningen "Leka med döden" på stadsmuséet i Skövde. Det är en utställning om fest och rattfylla, och riktar sig till gymnasieelever i Skaraborg.

Utställningen som nu visas för gymnasieelever handlar om hur en trevlig ungdomsfest slutar med att en kille dör, till följd av att en person kör rattfull.

Diskussioner kommer igång
Eleverna får själva delta i utställningen genom olika rollspel, under ledning av en pedagog. På så sätt kommer diskussioner igång om ungdomarnas attityder till alkohol och bilkörning och vilka situationer man kan hamna i.

Pirjo Svegréus, drogförebyggande samordnare i Skövde, säger att utställningen ska få unga människor att inse att alkohol och trafik inte hör ihop.

– Det här visar på lite av konsekvenserna, vad som kan hända och vad som händer alldeles för ofta, i trafiken. Det gäller att påverka attityder helt enkelt.

Rollspel bättre än film
Natalie Enkvist och Linus Hasselkvist från Lichron teknikgymnasium i Skövde har sett utställningen och själva deltagit i de olika rollspelen.

– Jag tycker att det var kul och intressant, man fick uppleva det på ett helt annat sätt än när man ser på film, säger Natalie Enkvist.

Linus Hasselkvist tror att utställningen och rollspelet kan få unga att tänka annorlunda än tidigare kring rattfylla.

– Man kanske inser att det är ganska vanligt, att det kan hända. Då tycker jag att man ska försöka att få dem att inte sätta sig bakom ratten.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se