Kurder i Turkiet ska få ökade rättigheter

Den här veckan är avgörande både för kurderna och regeringen i Turkiet. Regeringen lägger fram en plan som ska ge landets 15 miljoner kurder rättigheter de hittills förnekats och få stopp på PKK gerillans väpnade kamp.

När den turkiske inrikesministern idag informerar parlamentet om regeringens omfattande reformpaket är det något av en milstolpe i 25 år av kurdisk kamp. Ett initiativ för att minska stödet för den väpnade kurdiska kampen, som drivs av förbjudna PKK, Kurdistans Arbetarparti.

Konflikten har krävt 45 000 människors liv. Var sjätte invånare i Turkiet är kurd, men de har nekats grundläggande rättigheter som att tala sitt eget språk. Majoriteten bor i sydöstra Turkiet.

Flera av regeringens förslag kommer kräva förändringar i den turkiska författningen. Därför krävs också stöd från oppositionen i parlamentet för att kunna rösta igenom förändringarna.

PKK-medlemmar ska erbjudas amnesti om de lägger ned sina vapen. 12 000 turkiska kurder i flyktingläger i Irak kan återvända, bland dem finns många från PKK. Men amnestin gäller inte toppskiktet och inte ledaren Abdullah Öcalan, som sitter fängslad.

Det kurdiska språket blir fritt i skolor, moskéer och i offentliga institutioner. Privata sändningar på kurdiska i tv och radio ska tillåtas. Platser som haft kurdiska namn ska återfå dessa namn. Staten ska ge stöd till böcker på kurdiska på bibliotek och skolor. Allt valmaterial ska också finnas på kurdiska. Kurder finns också i Syrien, Irak och Iran.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se