Malmö

Bussar ska kapa förskolekö

Med hjälp av bussar vill Malmö stad kapa köerna till förskolan. Den första specialinredda förskolebussen börjar rulla i Limhamn om två veckor.

– Det är vanliga bussar som man bygger om. Man sätter givetvis dit bälte på alla platser men även skötbord, toaletter, kylskåp och mikrovågsugnar, säger Elisabeth Carlén, chef för stadskontorets barn- och ungdomsavdelning.

– Tanken är att barnen ska kunna vistas i bussarna antingen under några timmar eller bara under en liten stund vid transport.

Trots att Malmö stad de senaste åren skapat cirka 800 nya förskoleplatser varje år så är trycket fortfarande stort. Höga födelsetal och kraftig inflyttning är en del av förklaringen. Men dessutom väljer fler och fler småbarnsföräldrar att bo kvar i Malmö.

– Förr var det vanligare att man flyttade till grannkommunerna när man skaffade barn. Nu är det fler och fler som bor kvar i Malmö, även inne i centrum, säger Elisabeth Carlén.

 I vissa stadsdelar har problemet framförallt varit att komma över nya lokaler för förskolor. Men genom att använda sig av bussar som ständig är ute på utflykter eller andra aktiviteter med några av barnen, så kan fler barn skrivas in på samma förskola. Antalet förskoleplatser kan bli fler utan att man behöver skaffa nya lokaler.

Inom ett par veckor börjar den första förskolebussen att användas i Limhamn. Ytterligare tre eller fyra bussar kommer att börja användas under våren.

– Det är naturligtvis väldigt trevligt och nyttigt för barnen att se sig om i Malmö. Men det är också bra att de får vistas ute, säger Elisabeth Carlén.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se