Tisdag 10/11 Pensionär njuter av egen tid

Pensionärer yngre av pensionering
(ca 7:15)
Ny forskning visar att vi bör anpassa arbetsmarkanden efter individen. Yrkesarbetet är tydligen alldeles för krävande och när vi går i pension känner vi oss tio år yngre. och det är ju bra fast egentligen inte. Men för att välfärden ska kunna finansieras i framtiden måste fler äldre fortsätta att arbeta efter 65 års ålder. En som har gått i pension är Nils Söderlund.

Stjärnkock på Gotland
(ca 6:45)
Stjärnkocken Christer Lingström har drivit lyxkrogen Edsbacka i Stockholm i 27 år. I går besökte han Gotland och radions matälskare Tommy Lundberg missade ju inte tillfället att träffa mästerkocken och frågade vad han tyckte om dom Gotländska råvarorna.

Hastigheterna sänks nu
(ca 7:37)
Under sex veckor i november och december sätts de nya skyltarna upp, och sen är det 80 kilometer i timmen som gäller på länsvägarna. Utom på vissa delar av väg 140, 143 och 148, där får vi även i framtiden köra 90. Kurt Palmgren på Vägverket kommenterar.

TV-meterolog om matval
(ca 7:45)
TV-meterologen Pär Holmgren kommer under hösten att åka på turné i Sverige för att diskutera hur våra matval påverkar klimatet och produktionen i övriga delar av världen. I kväll finns han på Gotland.

Schyman om Feministiskt Initiativ
(ca 8:15)
I studion hde vi Gudrun Schyman som är talesperson för Feministiskt Initiativ. Mest känd är hon som aktiv i vänsterpartiet, satt även i riksdagen år 1988-2006 och verkade under tio år som partiledare. Nu är det Gotlands tur att få ihop en grupp till kommunvalet.

Mårtensafton idag
(ca (:45)
Mårten gås infaller den 11 november och mårtensafton den 10 november. Det är på mårtensafton som gåsamiddagen skall ätas. Den karaktär av landskapsrätt som gåsen har i Skåne är av betydligt senare datum. En gåsamiddag består av svartsoppa med krås, gås med gräddsås, lök och gelé samt äppelkaka. Irene Magnusson berättar om detta, då hon är från Skåne.