Leon dog av hundmaten

När den 3-årige boxerhunden Leon inte ville äta ordentligt av sitt torrfoder fick matte och husse rådet att testa den så kallade barf-dieten.

Men den nya maten gjorde att hans tarmar punkterades av de benbitar som fanns i fodret.

Skadorna var så allvarliga att Leon dog.

Matte Maria Hulthén vill nu berätta om vad som hände deras hund Leon för att varna andra hundägare för den nya maten.

Ville testa något nytt

Maria ville prova den nya barf-dieten eftersom Leon inte riktigt gillade vanligt torrfoder. De fick höra om att barf-dieten ska vara bra för hundar eftersom det består av rått, mjukt, kött anpassat för hundmagar.

Ingen sa något om risken

Eftersom hundarna ska klara av att äta kött som är rått, utgick Maria från att den vara hon köpte var bra för Leon.

- Vi har ju hört om att hundar inte ska få i sig ben i maten, men att den här varianten skulle gå bra just för att det var rått kött.

Leo dog

Först åt Leon med god aptit men så blev han förstoppad av maten och tvingades vara på djursjukhus i två dygn med svåra smärtor. Besvären försvann inte och Maria och hennes sambo fick på nytt åka till djursjukhuset ett par dagar senare. Då upptäckte man att benbitar punkterat Leons tjocktarm, vilket resulterade i att vätska kom ut i buken.

Det kom att betyda slutet för Leon.

- Vi hamnade i ett slags chocktillstånd. Vi trodde vi gjorde det bästa för vår hund och så händer det här.

Barf består av benmassa

Johan Beck Friis från Veterinärförbundet vill varna för barf-dieten.

- Vi rekommenderar inte att man använder en sådan här diet av flera skäl. Dels på grund av benen i sig, eftersom flisor kan lätt fastna och riva sönder tarmarna. Dessutom kan hunden lätt få förstoppning av den här dieten eftersom maten är svårsmält. Man har heller ingen vidare bra uppfattning om hur mycket näring fodret innehåller, vilket kan leda till näringsbrist.

Det mest nyttiga fodret är egentligen det kommersiella basfodret som finns i olika märken, anser Johan Beck-Friis. Det innehåller alla de näringsämnen som hunden behöver.