Strid till havs mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad: 11:34
Nord- och Sydkorea skyller på varandra efter att deras fartyg öppnade eld mot varandra tidigare i dag.

Ett nordkoreanskt fartyg skadades allvarligt vid sammanstötningen. Det är oklart om någon ombord dödades. Fartyget brann kraftigt när det flydde norrut.

Båda sidor säger att den andra hade kommit in på det egna landets område. Båda sidor kräver nu att den andra ska be om ursäkt.

Sydkoreas militär säger att incidenten varade i ungefär två minuter och att ett sydkoreanskt fartyg avlossade ett 50-tal skott. Det sydkoreanska fartyget fick bara lättare skador.

Enligt Sydkoreas militär var det en nordkoreansk patrullbåt som gick över den omtvistade västra sjögränsen, och det utlöste först varningseld från sydkoreansk sida. Det nordkoreanska fartyget öppnade då eld, och elden besvarades från sydsidan.

Dagens incident är den första i sitt slag på sju år. Experter i Sydkorea säger att de inte tror att den kommer att få någon större betydelse i den redan ansträngda relationen länderna emellan.

Experterna tror att det kan ha rört sig om en avsiktlig provokation från det kommunistiska Nordkorea för att upprätthålla spänningen, eller en markering inför ett väntat amerikanskt diplomatiskt besök i Nordkorea.

I nästa vecka kommer också president Barrack Obama till demokratiska Sydkoreas huvudstad Seoul.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se