HÄSSLEHOLM

Vintern lockar kajorna till stan

Ju närmare vintern vi kommer desto större samlingar kråkfåglar syns och hörs i våra städer.l Många tycker att de stora flockarna av framför allt kajor är både störande och skrämmande.

Under sensommaren och hösten lämnar kajor och råkor landsbygden där  de levt under sommaren och våren. Maten börjar ta slut och därför söker de sig in till städerna, där de träffar andra kråkfåglar.

- Precis som många andra djur tycker de att det finns fördelar med att leva i flock. Det är lättare att upptäcka rovdjur, men också att hitta en partner, säger Johan Elmberg som är professor i djurekologi på Högskolan i Kristianstad.

Säkerligen är det många av oss människor som tycker att de stora svarta flockarna är ett otyg. De låter mycket och så är det något kusligt med svarta fåglar över huvudet. Men några egentliga problem med fåglarna finns enligt Johan Elmberg inte.

- Det är inga hälsovårdsproblem utan det handlar om vad vi människor tycker. Jag kan ha förståelse för att det inte är så roligt att ha 8 000 kajor utanför fönstret, men de tystnar ju rätt snabbt.

Rickard Sturesson

rickard.sturesson@sr.se