På väg till Köpenhamn med professor Björn Ola Linnér

Ett enormt jordklot snurrar runt på en jättefilmduk i konsertlokalen. Det växer ut staplar från jordskorpan för hur mycket länderna släpper ut. Med några klick på laptopen som projektorn är kopplad till går staplarna tillbaka och istället svämmas kustremsorna över av en höjd havsnivå. Vi zoomar in från rymden och landar i Stockholm och ser hur större delen av centralstationen svämmas över vid en meters vattennivåhöjning.

I vår serie på väg till Köpenhamn har jag under en dag följt professor som är föreståndare för centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet. När jag möter honom är det genrep inför kvällens presentation som ska hållas inför ett par hundra EU-politiker och företagspersoner senare under kvällen. Näringsminister Maud Olofsson är värd för en konferens och Björn Ola Linnér ska stå för underhållningen till kaffet klockan 21.50 då han ska bjuda på sin"klimatvisualisering".

Nu inför klimatmötet i Köpenhamn i december är det bråda dagar för Björn Ola. Hans telefon ringer mitt i genrepet - Folkbladet vill göra en intervju inför kvällens evenemang. Samtidigt vill jag ta en bild på Björn Ola framför den enorma jordgloben och när hans kolleger hör det skrattar de och klickar snabbt fram en sol som de lägger rakt bakom hans huvud så han lyses upp intill jordklotet när han står vid den jättelika filmduken.

- Hur känns det nu att vara klimatmessias Björn Ola, skrattar de. Men Björn Ola bara skrattar tillbaka och säger: - Jo visst, jag är en Al Gore-wannabe.

Ändå ligger det faktiskt en gnutta religion bakom hans intresse för miljöfrågorna.

- Jag är uppvuxen i pingströrelsen. Där fanns ju ett stort engagemang -man skulle frälsa världen och så. Men samtidigt fick jag då höra att freds- och miljörörelsen var inget man skulle ägna sig åt för världen skulle ju ändå gå under. När jag lämnade den typen av gudstro kom miljöengagemanget istället.

Sålde försurade julgranar

En av frågorna som tidigt engagerade honom var den om försurningen och han berättar hur han stod och sålde försurade julgranar på torget i Lund för att väcka intresset för skogsdöden. Även om det visade sig att alla larmklockor som ringde där inte var sanna, så har  fortsatt att bära sitt starka engagemang för miljöfrågorna med sig.

Efter genrepetitionen inför kvällens föredrag så bär det av till ett av Björn Olas kontor. Eftersom Linköpings universitet är uppdelat mellan Linköping och Norrköping så har han två. Idag är vi i Norrköping. Björn Ola erkänner att han även i vanliga fall kan vara lite vimsig av sig men nu när det är väldigt många grejer på en och samma gång, så förstärker stressen den egenskapen. Nycklarna är inte där han lade dem, det blir fel våning i hissen och tröjan han just tog av sig måste ha fått ben.

Efter lite logistik så är det dags för möte med kollegan Mattias Hjerpe. Han ska precis som Björn Ola åka till Köpenhamnsmötet för att genomföra en enkätundersökning som ingår i ett forskningsprojekt om bland annat ledarskap inom klimatförhandlingarna. Men det ringer och ringer på Björn Olas mobiltelefon och Mattias tycker att Björn Ola är lite för snäll då han svarar varje gång.

– Han borde ha en sekreterare som kunde hjälpa honom med alla samtal, säger Mattias.

Pengar till u-länder viktigaste frågan

Björn Ola följer med stort engagemang de internationella klimatförhandlingarna. Han är på de flesta stora klimatmötena, ständigt i sällskap av några av sina doktorander. Den viktigaste frågan inför klimatmötet är enligt honom den om finansieringen. Att  västvärlden ser till att utvecklingsländerna kan anpassa sig till klimatförändringarna och får möjlighet att ställa om till energieffektiv teknologi. Varför är det då så stora knutar just i den här frågan?

- Det handlar ju om den ekonomiska ordningen i världen. Att den rika delen av världen vill behålla sitt konkurrensförsprång. Men sen är det ju också viktigt för vi vet att tredje världen på några års sikt kommer att släppa ut mer växthusgaser än den industrialiserade världen. Så det är viktigt att få med dem i en energiomställning snabbt. Och den frågan tror jag vi kan lösa i Köpenhamn.

Däremot tror Björn Ola inte att Köpenhamnsmötet kommer att komma fram till något tak för utsläppsminskningarna - framförallt på grund av att Usa troligen inte kommer att kunna säga hur mycket de kommer att kunna minska sina utsläpp till 2020.

Det börjar dra ihop sig inför presentationen på konferensen för Björn Ola men först ska han hinna med ett samtal hem till sina fyra barn för att säga godnatt. Det tar sin lilla tid att höra hur alla haft det under dagen i skola och på dagis, men sedan är det raska steg mot konferenslokalen. Han torkar av sina små runda glasögon i farten. Slipsen ligger redo i ryggsäcken. Mobiltelefonen fortsätter att ständigt ringa.

Klockan är nu 21.50 och konferenciern på konferensen presenterar Björn Ola som går upp på scenen i konsertlokalen. Jordklotet snurrar upp på den enorma filmduken igen. Nu inför åskådare som verkar imponerade av den avancerade grafiken och satellitbilderna. Direkt efter att Björn Ola klivit ner från scenen kommer det fram folk från publiken och haffar honom för några frågor. Klockan är 22.30 på kvällen och arbetsdagen är slut. Björn Ola ser glad och lättad ut.  

-Vi ses i Köpenhamn!