STockholm

Ensamkommande flyktingbarn får palats

Idag invigdes Palatset i Stockholm. Det är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i övre tonåren som är på tröskeln till sitt första egna boende.

– Jag tycker det är bra eftersom meningen är att hjälpa ungdomarna, säger 19-årige Araz Ahmed från Irakiska Kurdistan.

Han bor inte på Palatset men han pluggar körkortsteori där. Palatset ska nämligen inte bara fungera som ett boende utan också som en mötesplats för de ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som bor på andra hem, i egna lägenheter eller hos släktingar.

Andra aktiviteter som erbjuds är exempelvis sex- och samlevnad och information om lagar och rättigheter samt om koder i det svenska samhället som kan vara svåra att läsa för någon som inte är född och uppvuxen här.

Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, klippte bandet på invigningen och han berättar att Palatset samarbetar med Företagarna Stockholm med till exempel mentorskap för att ungdomarna ska kunna ta sig ut på jobbmarknaden.

– Vi på socialtjänsten är inte bra på entreprenörskap och företagsamhet. Vi har få kontakter i näringslivet och därför behövde vi bra samarbetspartners och Företagarna Stockholm var intresserade, säger Ulf Kristersson.

Hittills i år har det kommit 125 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar men på Palatset finns det alltså bara boende för 13 stycken.

– Resten bor i organiserade boenden och andra bor hos släktingar i praktiken, men även de behöver också nätverk in i det svenska samhället, säger Ulf Kristersson.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se