Krypskytten i Washington avrättad

I natt avrättades John Allen Muhammad, krypskytten som höll Washington i skräck och tillsammans med en medbrottsling dödade tio personer hösten 2002.

John Allen Muhammad spändes fast på en brits i Greensville-fängelset i södra Virginia och blundade när han fick dödsinjektionen. Elva minuter över nio lokal tid förklarades han död.

– Avrättningen gick enligt planerna, sa Larry Taylor, talesman för fängelset.

Muhammad och hans då tonårige medbrottsling höll hela Washington i skräck under hösten 2002.

Under tre höstveckor sicksackade de genom Washingtonområdet i en specialbyggd Chevrolet och sköt människor.

Offren verkade slumpvis utvalda, en kvinna sköts till döds när hon dammsög bilen på en bensinmack, en trettonårig pojke blev beskjuten på väg till skolan.

Tio personer dödades innan Muhammad och hans 17-årige medhjälpare till sist greps. Charles Ramsey var dåvarande polischef i Washington.

– Krypskytten förtjänar att dö. Om jag varit med vid avrättningen hade jag gärna tryckt på knappen själv, sa Charles Ramsey till CNN.

Muhammads advokater har in i det sista försökt att få dödsdomen hävd. De hävdar att Muhammad är psykiskt sjuk och traumatiserad, bland annat efter sin tid som soldat i Kuwaitkriget, och har krävt att rättegången ska göras om.

Högsta domstolen avslog begäran i måndags, och i går sa även den sista instansen, guvernören i Virginia nej. Demokraten Tim Kaine, fann ingen anledning att ändra på straffet.

Motivet till dödsskjutningarna är fortfarande en gåta. Muhammad själv har aldrig erkänt sig skyldig.

När han låg fastspänd i avrättningsrummet fick han den obligatoriska frågan om han ville säga något. Men han sa inte ett ord, bara blundade och höll huvudet bortvänt, enligt vittnen på plats.

John Allen Muhammad blev 48 år.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se