Ser fördelar med privatiseringen

De privata företag som nu driver vårdcentraler i länet har lyckats bra med att behålla sin personal.

Som SR Örebro rapporterat tidigare har de också lyckats bra med att locka de läkare som fattades, men de har också i stor utsträckning även lyckats behålla den personal som följde med från landstinget.

Det visar vår fortsatta granskning av de privatdrivna vårdcentralerna.

Hur skulle det bli med semesterdagarna och pensionen, och hur skulle det vara att vara privatanställd? Frågetecknen var många för barnmorskan Eva Engvall och barnsjuksköterskan Raija-Leena Forsman inför privatiseringen av Vivalla vårdcentral 2005.

- Jag var väldigt tveksam till om jag skulle fortsätta att jobba här eller om jag skulle vara kvar inom landstinget, säger Eva Engvall.

- Jag kände en oro. Landstinget var ju en trygg organisation, och jag hade jobbat över 30 år på landstinget, berättar Raija-Leena Forsman.

Nu säger de att de blivit positivt överraskade, och det verkar de inte vara ensamma om. Här i Vivalla följde 17 anställda med över till det privata Vivalla Vårdbolag - av dem är det bara en som har slutat.

Tendensen är den samma på de andra privatiserade vårdcentralerna. I Lekeberg handlar det i och för sig inte om så många personer, eftersom det var mycket mer än läkare som fattades där vid privatiseringen. Men även på Haga vårdcentral i Örebro som är större än den här i Vivalla, är det bara några få anställda som lämnat den nya privata ägaren.

I Vivalla har både Eva Engvall och Raija-Leena Forsman jobbat på vårdcentralen ända sedan 1980-talet. Nu ser de istället fördelar med den privata ägaren.

- Beslutsgången är ju mycket kortare. Cheferna finns här på plats, men kan knacka och fråga och beslut kan tas fort, säger Eva Engvall.

- Landstinget har väl alltid betraktats som en rätt så trög organisation och lite fyrkantig. Det är mindre fyrkantigt när det är en mindre organisation, samtidigt som jag tror att landstinget kan lära sig, fortsätter hon.

Vad kan de lära sig av Vivalla vårdbolag?

- Man kan lära sig att man måste hitta egna lösningar. Man kanske inte alltid kan göra precis på samma sätt, säger barnmorskan Eva Engvall.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
019/19 20 35