USA

Urfolk försöker stoppa masslakt på buffel

Amerikanska urfolksgrupper och miljöaktivister stämmer de federala myndigheter i USA för att stoppa masslakten av bufflar som, för att finna mat, vandrat ut ur Yellowstons nationalpark i Montana, USA.

Hittills har staten Montana fångat och slaktat 3300 bufflar, med argumentet att de sprider sjukdomar till tamboskap. Smittorisken är mycket överdriven menar urfolksgrupperna och miljöaktivisterna.
– Det känns vansinnigt att Montana, som är rikt på vildmark och vilda djur inte har rum för buffeln, säger miljökämpen Tom Woodbury.

Fåtal återstår
Fram till 1800-talet fanns miljoner bufflar i USA, nu återstår ett fåtal. Det största hjorden finns i Yellowstone och består av ca 3000 djur.
Buffeln var central för urfolkens försörjning och kultur.

Källa: Rapporterar Associated Press.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio