Köpte ut personal för miljoner

Två anställda på Konserthuset i Vara har köpts ut av arbetsgivaren. Kostnad: 1,5 miljoner kronor.

I våras bedömde SKTF:s fackförbund att den psykosociala arbetsmiljön på Vara konserthus var så illa att man begärde en utredning.

 Facket menade att det gått så långt att personalen kände rädsla för sin arbetsledning och inte vågade framföra kritik eller missnöje. I samma veva som utredningen begärdes tillträdde nya vd:n Kerstin Fondberg som därmed fick den infekterade frågan lämpad i sitt knä.

 Nu efter en lång tids utredning och förhandlingar vill hon inte kommentera det känsliga ärendet, men ser ljust på den omorganisationen som gjorts och hoppas nu att arbetsmiljön och relationerna på arbetsplatsen ska bli bättre.

Kritisk till lösningen

 Men SKTF:s skyddsombud Åsa Heij Bengtegård är kritisk till lösningen och tycker att arbetsgivaren, som är Vara kommun, lyckats komma undan problemet genom att offra två personer som varit obekväma.

 – För mig som facklig tycker jag det är tragiskt eftersom två personer som vågat säga sin åsikt fått sluta, säger Åsa Heij Bengtegård.

 Vara kommuns personalchef, Berit Hallersbo, menar att den uppfattningen är felaktig. Att de två medarbetarna nu köpts ut för en och en halv miljon skattekronor har inget med att göra huruvida de är önskvärda på arbetsplatsen eller ej. I första fallet handlar det enligt henne och kommunen om uppsägning på grund av arbetsbrist och i det andra om ett förbrukat förtroende.

 – Det här är ett avtal mellan två parter där båda förlorat förtroendet för varandra, säger Berit Hallersbo.

 Josefine Bjelkholm