Västernorrland

Olika många platser för arbetslösa i länets kommuner

Det är stora skillnader mellan hur många långtidsarbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas som erbjuds sysselsättning av länets kommuner.

Arbetsmarknadsenheten i Sollefteå kommuns kan erbjuda sysselsättning till 50 långtidsarbetslösa. Härnösands kommunen har ett avtal med Arbetsförmedlingen som gäller 20 platser.

Länets största kommun Sundsvall erbjuder 50 platser.

– Just nu är inte behovet större men skulle det bli större kan vi sluta ett nytt avtal med Arbetsförmedlingen, säger Ronny Rönnbäck, Arbetsmarknadsenheten i Sundsvall.

I verksamheten i Sollefteå är cirka 35 inskrivna men de har möjlighet att ta emot 50 personer. De flesta som är inskrivna har varit i jobb- och utvecklingsgarantin i fler än 450 dagar. Projektet drevs fram till i somras av Individ- och familjeomsorgen. Därefter har kommunens Arbetsmarknadsenhet tagit över ansvaret.
– Vi har fått mer att göra nu och det känns bra, säger Håkan, en av de inskrivna.

Under hösten har de flera jobb på gång. De väver mattor och renoverar bord till privatpersoner, röjer i skogen åt föreningar, klär om stolar åt företag och utför legoarbeten åt tvätten i Långsele.

Torbjörn Svensson är en av de inskrivna som hoppas att arbetet ska leda till ett riktigt jobb.
– Jag hoppas det så att jag också får tjäna pengar, säger han.

Mikael Markström, platschef för Arbetsmarknadesenheten i Hågesta, tycker att det är viktigt att många får chansen att delta i arbetet.
– Att som arbetslös gå hemma ensamma hela dagarna kan innebär att man blir passiv. Det är bättre att vara ute och utföra ett jobb och därmed känna att man göra något vettigt, säger han.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se