Så tacklar du husdjurstjatet

Längtar ditt barn eller barnbarn efter ett sällskapsdjur?

Många ungar drömmer om en liten gullig nos eller något spännande kryp i en bur - och i många hem pågår riktiga tjatkampanjer för att skaffa husdjur.

Men vilka djur passar för barn egentligen och vad ska man tänka på?

I dagens P4 Extra reder vi ut hur föräldrar kan tänka om de funderar på att utöka familjen med en fyrbent varelse.

Veterinärens bästa råd

Ulla Björnehammar är veterinär sedan många år. I dag jobbar hon också som ordförande för Manimalis - en fristående ideell organisation som verkar för att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter för samhället och den enskilda människan.

Barnfamilj + husdjur = sant

Enligt Ulla är det väl dokumenterat i dag hur bra det är för barn att ha sällskapsdjur. De utvecklar empati och kognitiv förmåga. Och de barn som tidigt har husdjur utvecklar i mindre utsträckning allergi och astma.

- Barnen utvecklar sin kognitiva förmåga genom att lära sig tyda tecken hos djuret, säger Ulla Björnehammar till Lotta Bromé.

Mysig päls eller spännande reptil

Man behöver inte utgå från att barn med allergier inte kan ha pälsdjur och automatiskt utgå från att akvariefiskar och reptiler är enda lösningen.

När det gäller pälsdjur sägs vissa raser vara mindre allergena än andra - vissa hundar och katter orsakar allergier i mindre utsträckning och det finns till och med raser bland katt och hund som är helt allergivänliga.