MP vill ha vaccinfabrik

Landstinget i Uppsala borde ta initiativ till att Sverige skaffar en egen vaccinfabrik. Det förslaget kommer nu från oppositionslandstingsrådet Johan Edstav (MP).

Han menar att den nu rådande vaccinbristen visat behovet av en egen fabrik i landet vid kommande och farligare pandemier.

– Landstingsledningen borde lyfta frågan inom Sveriges kommuner och landsting, så att samtliga landsting går ihop och införskaffar och äger en egen vaccinationsfabrik.

Varför ska just Uppsala läns landsting agera i frågan?

– Vi kan se resultatet här hos oss, där vaccinet tagit slut. Vi har en god organisation, men har ändå inte kunnat förse behovet av vaccin hos vår befolkning. Som universitetslandsting bör vi ta initiativ på området och vi gör det borde fabriken självklart ligga här.

Kan inte det bli väldigt dyrt under de perioder som man inte producerar vaccin?

– Vaccinet går ju ändå åt i det normala, dels har vi den vanliga säsongsinfluensan, men det handlar också om vaccinproduktion för barn och ungdomar mot olika sjukdomar, säger Johan Edstav.

Men hos landstingsledningen vinner förslaget inget gehör.

– Det finns inte på vår agenda att jobba för det. Vår uppgift är att se till att det finns vaccin till våra invånare när de behöver det och sådana leveranser sker nu. Vi vet att svenska staten har ett sådant avtal också för kommande behov. Det finns ingen anledning att ta till de åtgärder som Edstav föreslår, säger landstingsrådet Arne Sandemo (M).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se