Influensaström till Ackis

Den så kallade svininfluensan börjar sprida sig i länet, det har man märkt av på barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Antalet barn som kommer till akuten ökat markant senaste veckan.

Det säger gruppchefen Carin Lind-Jonsson.

– Det märks både av att många ringer och frågar och även av att många oroliga föräldrar kommer hit med sjuka barn, som har haft kontakt med andra smittade. I går hade vi uppåt 40 fall, säger hon.

Antalet barn som behövt läggas in har dock hittills bara varit två till antalet.

Även på vuxenmottagningarna märker man av en ökad spridning av influensan. På inflektionskliniken på Akademiska är det sedan slutet av förra veckan en brant ökande kurva med patienter som skrivs in.

Just nu är ungefär 15 personer inlagda på infektionskliniken. Det handlar om både medelålders och unga, mestadels tillhörande riskgrupperna, säger verksamhetschefen Göran Günter till Upplandsnytt.

Fortfarande råder stor vaccinbrist i länet. En del nya doser har kommit under dagen, men har snabbt tagit slut på de flesta ställen. På Uppsala vaccinationsbyrå i Uppsala ringlade tidvis en flera hundra meter lång kö, längs Sysslomansgatan och vidare längs St Olofsgatan och ända till korsningen med Östra Ågatan. Och irritationen var som tidigare tydlig bland de köande.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se