SexbrottsrörelsenI USA finns snart en miljon statligt registrerade sexbrottslingar, allt från pedofiler till mammor som ammat offentligt. Men motståndet växer från de som uteslutits från samhället. Följ med till amerikanska södern och till en rörelse i kraftig motvind. 

Dessutom tar vi med dig in i svenska ockupanters våta dröm, det gamla lyxhotellet i Berlin som varit ockuperat i 20 år. Men varför lyckas det aldrig i Sverige? 

Du hör också utsikten från en trappmaskin i Belgrad, en champagnevisklek i New York och en rapport från berget av trasiga västdatorer i Ghana.

Verkligheten ikväll är som en stafettpinne. Följande vidare-historier berättar vi:

Registret
För ett år sedan var Verkligheten en av de första att rapportera om ett nytt fenomen i Sverige: privatpersoner som hänger ut dömda sexbrottslingar på nätet. Efter Datainspektionens granskning dog det ut nästan helt.

Men i USA är trenden den motsatta, med snart en miljon uthängda. Staten har en hemsida där man kan söka på sitt bostadsområde och få upp en karta där alla sexförbrytare finns markerade med en röd prick. Klickar man på ett namn kommer info om personen upp: ålder, etnisk bakgrund, arbetsplats. 

Men det börjar växa ett motstånd från de som registrerats. För dem innebär det att bli utesluten ur samhället på livstid. Och det är inte bara sexförbrytare i vanlig mening, utan också mammor som ammat offentligt och tonåringar som tittat på bilder på jämnåriga på nätet.

Verklighetens Magnus Arvidson tar dig med till träskmarkerna i amerikanska Södern, till RSOL-ledaren Kelly Piercys husvagn. Och i en bil på en motorväg sitter mamman Sandra, på väg till Kelly för att få hjälp. Men  är en rörelse i motvind. Man har prövat allt: fakta, bisarra rättsfall och tårar. Inget biter.

Ockupanternas våta dröm
För en månad sedan avhystes ungefär 15 ockupanter från en kontorslokal i Liljeholmen i Stockholm. En uppmärksammad ockupation för att den i svenska mått pågick så länge: mer än fem veckor. 

För även om antalet husockupationer det senaste året varit fler än på 40 år så brukar de få ett abrupt slut innan de ens hunnit börja. Ockupanterna tvingas lämna och inte sällan rivs sedan huset. Är det ett svenskt misslyckande?

Ett antal mil söderut finns däremot huset många svenska ockupanter ser upp till: det gamla lyxhotellet på Köpenicker Strasse i Berlin som erövrades och behållits i över 20 år. 

Verklighetens Måns Mosesson hälsar på i drömmarnas hus som ser ut som en levande varelse. Men frågan vilken strategi som är bäst för ockupanterna. För när konflikten är borta och huset bara står där försvinner uppmärksamheten.

Datorberget i Ghana

Tidigare i Verkligheten berättade vi om den vita i Göteborg med uppdraget att rädda världen. Men även om svensk återvinning håller världsklass köper vi mer än någonsin - och slänger mer än någonsin. Den vita lastbilen blir en ambulans som rycker ut när skadan redan är skedd.

Ikväll presenterar vi nästa kapitel. Det finns ett läckage i återvinningssystemet. Trots att det är olagligt att exportera sopor utanför EU finns det enorma elektronikberg i tredje världen, med trasiga och giftiga datorer från väst. 

Du hör en direktrapport från en enorm rökig soptipp i slumområdet Agbogbloshi utanför Accra i Ghana, där var och en är sin egen återvinningsanläggning. Var kommer datorerna ifrån och hur har de hamnat där? 

Dessutom veckans viskleksexempel á la  när nyheten om mystiske miljonmannens champagneinköp i New York når svenska medier. Jämför siffrorna i  med .

Och i Utanför mitt fönster, herrelösa hundar och gruspråmar från en trappmaskin i Belgrad.