Sibirien oroas över klimatförändringarna

I nordöstra Sibirien växer oron för vad ett varmare klimat innebär för regionen. Många hoppas nu på att klimattoppmötet i Köpenhamn i december ska enas om lösningar som kan vända utvecklingen.

I stadshuset i staden Jakutsk har en grupp ungdomspolitiker bjudit in lokala miljöexperter till ett rundabordssamtal.

I nordöstra Sibirien är klimatfrågan något som oroar många människor. Jakutsk med 300 000 invånare är byggd ovanpå permafrosten.

– Om temperaturerna fortsätter att stiga riskerar marken att bli så sank att byggnaderna är i fara. Vi vill inte att husen som står på permafrosten ska raseras om 30 år, säger den politiska aktivisten Dina Nikolajeva.

Temperaturen i Jakutsk är redan nu närmare minus 30 grader och under de verkliga vintermånaderna kan det bli ned mot minus 50. Ändå talar alla i staden om hur det gradvis blir allt mildare och om oron för att området på lång sikt ska förvandlas till träskmarker.

Forskarna på Permafrostinstitutet i Jakutsk säger att den stigande temperaturen leder till ökad nederbörd som i sin tur mjukar upp marken. Infrastrukturen i regionen blir förstörd när permafrosten ger vika.

– Däremot kommer utsläppsminskningar inte att hjälpa. Redan för 400 000 år sedan steg temperaturen på jorden vilket ledde till ökat koldioxidutsläpp i atmosfären, säger Veniamin Balobaev, geolog på Permafrostinstitutet.

Liksom många ryska forskare tycker han att människans påverkan på klimatet inte är avgörande jämfört med den cykel av klimatförändringar som alltid funnits.

Men 27-åriga Dina Nikolajeva, ungdomspolitiker i Jakutsk, hoppas att klimattoppmötet i Köpenhamn i december kommer att ta beslut som kan hejda den globala uppvärmningen.

– Vi trodde att det bara var vi som intresserade oss för de här problemen så vi är glada att oron finns också på internationell politisk nivå, säger Dina Nikolajeva.

Fredrik Wadström, Jakutsk
fredrik.wadstrom@sr.se