13 november 2009

Gloria Swanson – driftig diva som gjorde glamour till ett begrepp

Glamour är temat för veckans STIL. Vi berättar om Hollywoodstjärnan Gloria Swanson (1899-1983) som var först med att förkroppsliga glamour.

För kläderna hon bar, både på film och privat, gjorde henne till Hollywoods första stora modeinfluens i början av 1920-talet. Ingen filmstjärna hade tidigare burit lika exklusiva och överdådiga plagg. Gloria Swanson älskade pärlor, glittrande stenar, stora fjädrar och äkta smycken. ”Jag har bestämt mig för att om jag nu ska vara en stjärna, så tänker jag vara det fullt ut, och i varje sekund”, som hon sa.
Gloria Swanson fick 10 000 beundrarbrev i veckan och hennes stil kopierades flitigt. ”Publiken gjorde henne till stjärna, inte jag”, konstaterade filmbolagschefen Cecil B DeMille.

Men han insåg att publiken ville se en glamorös filmstjärna vars stil inte slutade på jobbet. Han såg därför till att det i hennes kontrakt blev inskrivet att även kläderna hon bar utanför arbetet måste vara moderiktiga. Det kravet hade Gloria Swanson inget problem med att uppfylla. Under sin storhetstid tjänade hon 1 000 dollar om dagen, inklusive söndagar.

Tiden sprang dock ifrån Gloria Swanson, vars karriär nådde sin höjdpunkt under stumfilmseran. Men 1950 gjorde hon en comeback inom filmen som saknade motstycke. Då spelade hon den bedagade stumfilmsstjärnan Norma Desmond i Sunset Boulevard, en film som än idag hamnar på listor över världens bästa filmer genom tiderna. Inte minst lever repliker som: ”Mr DeMille, I’m ready for my close up”. Gloria Swanson gör ett strålande porträtt av en åldrande diva, fast i gamla minnen. Då ansågs hon gammal, men värt att notera är att hon i filmen faktiskt är yngre än vad Samantha, det vill säga Kim Catrall, är i dagens Sex and the City.

Många förväxlade Gloria Swanson med filmens Norma Desmond, och hon blev tämligen trött på att förneka likheter. Men hon kom i ropet igen och hennes modeinflytande genom åren uppmärksammades. Hon kom faktiskt att själv arbeta inom modebranschen, fast med konfektion för storväxta kvinnor.

I veckans STIL berättar vi mer om den driftiga Gloria Swansons många projekt, och om filmen Sunset Boulevard. Vi har även följt arbetet med en pärlbeströdd aftonklänning designad av Whyred, och frågar oss om välgörenhet har kommit att bli en nödvändig accessoar för dagens stjärnor.

Veckans gäst är Jonas Hallberg, stylist med glamour som specialitet.

Programmet är en repris från januari i år.