LITTERATUR

Naturen lever i ögonblicken

Frilansjournalisten Caroline Ringskog Ferrada-Noli är född 1980 och bor i Malmö. Hon har tidigare skrivit för bland annat tidskrifterna Rodeo och Bon och bloggat från Paris för Svenska Dagbladet. Nu debuterar hon som författare. Naturen heter hennes debutroman och den har Marie Lundström läst.

Många är författarna som upplevt friden och andats andlighet i naturen. Fångat sanningen som bara björkarna viskar.

Lika många är författarna som gått vilse bland buskarna, stirrat sig blinda på djurens maktkamp, backat inför det hårda, kalla utanför tomten och våndats över de likheter vi människor må ha med skogens små och stora.
   Den 25-åriga tjejen i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis debut är ingen fågelskådartyp. Hon noterar äcklat och fascinerat hur naturen kryper inpå. Hur en kompis, en döende anorektisk tjej får hår på kroppen, nästan som päls. Hur feta ekorrarna är i en storstad.

Hon rör sig runt i världen i ett tunt, tunt lager av civilisation. I en lägenhet i stan kastar hon gärna mensbindor på golvet, blottar naturen. Men så fort hon hamnar i en riktig lerpöl visar sig denna natur vara det fängelse hon misstänkt den för. Svensk natur har i den här boken en himmel som en liten liten ostkupol, den sänker sig över oss, stänger in.
   Så vinglar vi oss fram på slängig, arg prosa i en ledsen kropp, genom viktproblem, hispanicbrudens förbjudna längtan efter att ha fötts till riktig blondin, ända fram till sorgen: En brorsa som gick åt i en bilolycka. Nyss låg han i baksätet och sjöng. Nu är han död. Är ett stycke natur.

Caroline Ringskog Ferrada Noli må vara en hejare i mediebranschen, inom bokpärmarna är hon i alla fall en rookie. Som debut är den här boken inte helt originell. Den ensamma, föraktfulla tjejen har hatat samhället också i andra romaner. Många förstlingsverk delar den här bokens öde: Den lever i ögonblick, i vissa scener. Struktur och helhet? Svagare kort.
   Styckena jobbar sig upp till ungefär samma känslostyrka - den vill vara bäst på samma sätt hela tiden.

Det är i sorgen den här boken är på riktigt. Där sätter debutanten något stort på spel. Där bildar bokstäverna något långt bortom den drift som stavas Se mig.

Marie Lundström
marie.lundstrom@sr.se