Soldaterna ska hem

De fem sårade soldaterna i Afganistan ska flygas hem så snart deras medicinska tillstånd tillåter det. Under natten har soldaterna vårdats av svenska läkare på flygbasen Marmal. Just nu är två svenska ambulansplan på väg ner. De två svårast skadade är från Norrbotten.

– För dom två svårast skadade är läget stabilt, men allvarligt, säger Torbjörn Gustafsson vid Försvarets Informationsstab. Vi har tre med lättare skador, det är arm- och benbrott och krosskador och de kan få komplikationer som kan vara rätt besvärliga.

Svenskarna vårdas på det tyska fältsjukhuset i Mazar e-Sharif.. De har vårdats under natten av svenska läkare. Två svenska ambulansflygplan är på väg ner Marmal, flygbasen i Mazar El Sharif och väntas landa i Afganistan under eftermiddagen.

– De kommer att transporteras hem så fort deras medicinska tillstånd tillåter det. Men jag har ingen aning om när det sker, bedömningen görs av medicinsk personal på plats. Men vår ambition är att ta hem dem så fort som möjligt.

De andra svenska soldaterna i den svenska styrkan befinner sig 8 km från Marmal i den svenska basen Camp Northern Lights.

– Naturligtvis är det förstämning, man är samlade och stöttar varann i nuläget, säger Torbjörn Gustafsson. Man är utbildad för att sådant här ska hända, det sker rutinmässiga åtgärder för sådana här händelser. Men tankarna går till de sårade kamraterna och den stupade tolken, det är självklart.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se