Ingmar Bergmans Fanny och Alexander - teater som liknar filmen

Ingmar Bergmans Fanny och Alexander hade urpremiär som teaterföreställnig i lördags. Men detta skedde inte på Dramaten i Stockholm, som först planerats, utan på Nationaltheatret i Oslo.
   Det norska mediemottagandet av föreställningen är övervägande positivt. Den svenska pressen är något mer reserverad.

Kjetil Bang-Hansens uppsättning är oerhört följsam sin filmförlaga, om man får tro kritikerna, även om regissören har valt att låta rollen som Alexander spelas av både en barnskådespelare och en vuxen skådespelare - Kåre Conradi.

Pressen i Norge talar i succétermer. ”” tycker NRK. Verldens Gang ger uppsättningen högsta betyg, dvs en 6:a på sin betygstärning, och drämmer till med ordleken ""Fannytastiskt". "En seier for teatret" skriver Dagbladet och Aftenpostens kritiker Therese Bjørneboe framhåller speciellt att uppsättningen lyckas lyfta fram det goda rollmaterial Bergman ger skådespelarna i sitt manus.

Den svenska pressen är sammantaget något mindre lyrisk.
   Aftonbladets Claes Wahlin tycker till exempel att: ”Kontrasterna är utslätade, sagans och (mar)drömmens element lyckas inte riktigt dölja de bergmanska förlagorna. Det höga tempo som hålls saknar inte underhållningsvärde, men det blir å andra sidan svårt att etablera en övertygande atmosfär och stämning. Bäst klarar sig ensemblen, där flera gör goda porträtt i egen rätt”

Svenska Dagbladets Lars Ring är mer positiv. Han tycker att ”företaget lyckas på flera plan” men ser ett problem i att föreställningen går så nära filmen: ”Att inspireras av filmoriginalet men inte skapa teatrala ersättningar för närbilder och klippningar gör att spelet blir statiskt, särskilt efter paus. Biskopsgården är här aldrig riktigt klaustrofobisk.”

Expressens Margareta Sörenson gillar att barnperspektivet synliggörs: ”Greppet renodlar barnets perspektiv både på barnet och den vuxnes bild av den egna barndomen” och Sörenson berömmer skådespelarinsatserna hos såväl den nyinskrivna vuxenrollen (Kåre Conradi) som barn-Alexander (Skage Steinsson Lem). ” Teaterns poesi och starka förmåga att trollbinda är också en vacker kvalitet i uppsättningen” skriver Sörenson, som dock har invändningar mot ett par långa transportsträckor i berättandet.

"Kjempeflott" tycker Dagens Nyheters Rikard Loman att Fanny og Alexander är: "På Hovedscenen finns allt i överflöd: färg, prakt, plysch och ett fyrtiotal medverkande. Till och med biskop Vergérus (Bjørn Skagestad) asketiska hem har blivit ett svulstigt skräckkabinett. Det enda som saknas är originalitet, men det är också väl mycket begärt när nu förlagan är så pass närvarande."

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se