bråket om flyktingbarnen

Kritik och mailbomber mot Vellinge

Uppdaterad 17:18

Vellinge kommuns försök att för ensamkommande flyktingbarn får hård kritik av Moderata ungdomsförbundet (MUF) och Liberala ungdomsförbundet (LUF).

De menar att Vellinges moderata kommunalråd beter sig osolidariskt och Sverigedemokratiskt:

– Vi står ju för ett öppet samhälle och för ett välkomnande samhälle. Att uttala sig som han har gjort tycker jag är oförenligt med moderata värderingar, säger Moderata ungdomsförbundets Niklas Wykman.

– Det här representerar inte en borgerlig människosyn, det här är rent utsagt en vidrig människosyn, säger LUF:s ordförande Adam Cwejman.

Vellinge vägrar

I dag är det meningen att flera minderåriga flyktingar ska komma till boendet i Hököpinge i Vellinge kommun. De ska bo tillfälligt på ett vandrarhem som hyrs av företaget Attendo Care på uppdrag av Malmö kommun, eftersom Malmö inte klarar att fixa fler boenden för flyktingbarn innanför sin egen kommungräns.

Men Vellinge vill inte ta emot de unga killarna det handlar om. Kommunalrådet menar att det främst beror på att de fick reda på planerna så sent och kommer ha svårt att ta hand om flyktingarna.

– Men vad är det här, det är en av landets rikaste kommuner, enligt tidningen Fokus den med näst högst livskvalité att bo i. Och därför finns det ju absolut inga anledningar för dem att inte göra det här, tillägger Adam Cwejman.

Vid 13-tiden i dag hade det kommit över 1 300 protestmejl till Vellinge kommun från ett facebook-upprop. Utöver det har det kommit in ungefär 200 mejl från personer som är både arga på - och nöjda över kommunens försök att stoppa transitboendet.

"Det kan bli ett tvång att ta emot"

Tobias Billström, migrationsministern, tycker inte att kommunalrådet Sven Ingvar Ljungman borde ha sagt som han sa: att flytten av flyktingar till Vellinge visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik.

Men ministern säger också att Vellinge inte är den enda kommunen som inte tar emot flyktingar - det är bara en tredjedel av Sveriges kommuner som har tecknat ett frivilligt avtal med Migrationsverket. Lagen kanske måste ändras för att kommunerna ska kunna tvingas ta emot flyktingar.

– Jag är inte säker på att fortsätta med det systemet vi har idag. Vi måste antingen komplettera det, eller tänka om helt och hållet.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se