Utbrott av denguefeber i Kap Verde

Det västafrikanska landet Kap Verde har drabbats av ett omfattande utbrott av denguefeber. Det kan leda till allvarliga samhälleliga konsekvenser.

De första fallen registrerades i slutet av september 2009 med en kraftig ökning i början av november.

Anders Nauclér är Röda Korsets hälsosamordnare för Väst- och Centralafrika och är på plats i huvudstaden Praia på Kap Verde.

– Det här är en mycket stor spridning, det är den största epidemin av denguefeber som vi överhuvudtaget har sett i Västafrika. Kap Verde har tidigare inte haft någon epidemi av denguefeber.

Denguefeber är en sjukdom med malarialiknande symtom med huvudvärk, feber, trötthet och svår muskelvärk. Denguevirus överförs till människan via infekterade myggor.

– Situationen är ganska stabil men ändå allvarlig med tanke på att man har 600-700 fall dagligen, säger Anders Nauclér.

På fyra av Kap Verdes nio bebodda öar har denguefeber rapporterats och flertalet fall finns på huvudön Santiago. Hittills har sex personer dött och över 13 000 personer är smittade. I huvudstaden Praia är sjukhusen överbelagda med allvarligt sjuka patienter.

– Det nationella sjukhuset i Praia är överfullt med patienter och man har öppnat en speciell avdelning för dengue-fall, säger Anders Nauclér.

Kap Verde är också drabbat av pandemisk influensa vilket gjorde att man i början av epidemin gav de denguesjuka diagnosen H1N1. Det går inte att vaccinera sig mot denguefeber. Feberlindring och vätska är enda behandlingen.

– Om man inte får bukt med spridningen så kommer man att få problem med hemorragisk feber som är ett mycket allvarligt problem. Även dödsfallen kan öka. Det är väldigt många fall, många är borta från arbetet så det för med sig ekonomiska konsekvenser för landet, säger Anders Nauclér.

David Mehr
david.mehr@sr.se