Sverige i Afghanistan

Full oreda kring Afganistan-helikoptrar

Uppdaterad: 12:51
Efter attacken mot en svensk styrka i Aghanistan i onsdags då en tolk dog och flera svenska soldater skadades, vill försvarsminister Sten Tolgfors att Försvarsmakten skyndar på processen att få fram sjuktransporthelikoptrar till Afghanistan.

I fredags hade försvarsminister Sten Tolgfors ett möte med Försvarets materielverk och Försvarsmakten.

– Jag kallade dem till mig av den enkla anledningen att vi måste få svenska helikoptrar på plats till Afghanistan. I över två år har det varit en entydig politisk signal, att så måste ske. Vi har ett färdigt mandat från riksdagen och det finns pengar. Men helikopterkapaciteten har varit utsatt för ständiga och återkommande förseningar, säger försvarsminister Sten Tolgfors till Ekot.

Det handlar om tre ambulanshelikoptrar, så kallade Helikopter 10 som ska byggas om för att klara den afghanska miljön - med hög luftfuktighet och finkornig sand.

Enligt planen ska de kunna skickas till Afghanistan 1 april 2011 - men det är alldeles för sent tycker Sten Tolgfors som anser att hela processen är försenad.

Men någon försening är det inte frågan om enligt Ulf Lindström som är pressansvarig på Försvarets materielverk, FMV, som är den myndighet som upphandlar helikoptrarna från industrin.

– Det beror på att de Helikopter 10 som finns i Sverige måste genomgå olika modifieringar för att kunna bli klara för en insats i Afghanistan. Den beställningen fick FMV från Försvarsmakten nu i oktober.

De tre helikoptrarna beställdes alltså inte förrän en månad sedan av Försvarsmakten. Trots det har frågan om försenade helikoptrar varit på tapeten i flera år - i mars 2008 till exempel sade Sten Tolgfors att helikoptrar till Afghanistan var först på hans prioriteringslista.

Förklaringen till denna cirkus, som Sten Tolgfors kallar det, är delvis att en tidigare beställning av helikoptrar som skulle användas av Nordic Battle Group aldrig levererades för det ändamålet på grund av problem i produktionen. Men tanken med dem var att de skulle till Afghanistan när de väl kom. Men så blev det inte - utan först nu i oktober har Försvarsmakten beställt en ombyggnad av dem.

Och varför det blivit så vill Sten Tolgfors ha en förklaring på.

– Detta är ytterligare en sak jag bett att få en utförlig redovisning kring, hur historiken verkligen ser ut.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se