Sten Tolgfors:

"Vi har ställt tydliga krav om helikoptrar"

Försvarsminister Sten Tolgfors vill att Sverige ska skicka ambulanshelikoptrar tidigare än vad som nu är planerat till Afghanistan. Det framförde han på ett möte i fredags till generaldirektörerna för Försvarsmakten och Försvarets materielverk.

– Jag kallade dem till mig av den enkla anledningen att vi måste få svenska helikoptrar på plats till Afghanistan. I över två år har det varit en entydig politisk signal, att så måste ske. Vi har ett färdigt mandat från riksdagen och det finns pengar. Men helikopterkapaciteten har varit utsatt för ständiga och återkommande förseningar, säger försvarsminister Sten Tolgfors till Ekot.

Det dröjer fram till april 2011 innan tre ambulanshelikoptrar är färdigbyggda för omständigheterna i Afghanistan. Och åsikterna om varför problemen hopar sig kring helikoptrarna går isär.

Försvarets materielverk, FMV, vill inte kalla det för försening utan hänvisar till att Försvarsmakten inte lade in en beställning om att anpassa helikoptrarna till afghanska förhållanden förrän nu i oktober.

Ulf Bengtsson, generaldirektör för Försvarsmakten, däremot pekar på att problemen har varit många sedan 2004-2005 då den första helikopterbeställningen gjordes.

Och Sten Tolgfors vill veta varför inte de helikoptrar som skulle ha levererats till Nordic Battle Group i januari 2008 men som blev så försenade att de inte gjorde det, inte istället skickades till Afghanistan. Det är de som nu kan skickas 2011.

Men varför det dröjde kan Ulf Bengtsson på Försvarsmakten inte svara på.

– Det måste du prata med FMV om. Men när det gäller de kompletterande krav som vi lade under hösten, så är de bland annat föranledda av de rekommendationer vi fått från Statens haverikommission om ökad flygsäkerhet, säger Ulf Bengtsson.

– Vår uppfattning är att de inte försenat leveranserna ytterligare.

Så frågan är vems ansvaret egentligen är. Svenska soldater och deras medhjälpare riskerar att fortsätta behöva vänta länge på ambulanshelikopter om de blir skadade i Afghanistan.

– I grunden är det fråga om att de är försenade från leverantören av ombyggnationen, säger Sten Tolgfors till Ekot.

Vad är ditt ansvar som försvarsminister?

– Ministrar bygger inte om helikoptrar. Vi har ställt tydliga krav på vilken förmåga vi vill ha till Afghanistan, vi har pengar för det och det är vårt ansvar. Vi har också sett till att få riksdagens mandat för att skicka dit dem. I grunden är det ett myndighetsansvar att levera det som politiken beställer.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se