Vattenfall

Löseth tog vd-jobbet trots förtroendekris

Norrmannen Öystein Löseth blir ny vd för statliga Vattenfall. Han är i dag vd för Vattenfalls holländska dotterbolag Nuon, och säger att han tackade ja till det nya jobbet direkt, trots att Vattenfall befinner sig i en förtroendekris.

Lobbyn i Vattensfalls huvudkontor var fullproppad, när bolaget presenterade sin nya vd, norrmannen Öystein Löseth, i dag.

Vattenfalls ordförande Lars Westerberg började med att presentera den nuvarande vd:n, som också var med på presskonferensen.

– Till vänster om mig har vi Lars Josefsson, som har prytt väldigt många tidningsomslag på slutet, sa Lars Westerberg. Sedan presenterade han företagets nästa vd, Öystein Löseth, som i dag alltså är högsta chef på holländska Nuon.

Öystein Löseth har tidigare arbetat på det norska energibolaget Statkraft och oljebolaget Statoil.

Att det är turbulenta tider på Vattenfall märktes i dag. Media från hela Norden trängdes. Blivande vd:n Öystein Löseth sa att energibolaget befinner sig i en förtroendekris. Men han sa också att han tackade ja till jobbet direkt och att han har en vision.

– Jag har en vision om att det svenska folket, ägaren, alla i Vattenfall ska vara stolta över företaget.

Det är verkligen inget dukat bord som Öystein Löseth kommer till, snarare en rejäl röra.

Det gäller inte bara turerna mellan Vattenfalls styrelse och regeringen kring det känsliga tyska kärnkraftsavtalet, som innebär att det svenska moderbolaget är ytterst ekonomiskt ansvarigt vid en kärnkraftsolycka i Tyskland.

Vattenfall är inte heller tillräckligt lönsamt för regeringens smak. Bolagets vinster har fallit rejält i lågkonjunkturens spår. Vattenfall är inte heller tillräckligt grönt och klimatvänligt. Där har näringsminister Maud Olofsson uppmanat till bättring.

Nu tillsätts en vd från Vattenfalls dotterbolag Nuon, ett bolag som har mycket kolkraft. Öystein Löseth har tidigare sagt att energiförsörjningen är viktigare än klimatfrågan. Men i dag ville ha inte rangordna de två.

– Man bör inte säga vilken som är nummer ett och vilken som är nummer två. Energiförsörjningen är extremt viktig för mig men det är också klimatfrågan, säger Öystein Löseth.

Så sent som i torsdags försvarade Vattenfalls nuvarande vd Lars G Josefsson bolaget och sig själv i en stor debattartikel i Dagens Nyheter.

I dag stod han på scenen bredvid sin ersättare, men han säger att det var hans beslut att sluta.

– Jag tog kontakt med min styrelseordförande i våras, och sa att jag tycker att vi ska planera för min efterträdare.

Det är inte så att du på ett mjukt sätt ändå har fått sparken?

– Så ser jag det inte alls, och så kommunicerade inte heller min styrelseordförande, säger Lars G Josefsson.

Den nya vd:n Öystein Löseth får en årslön på 12,5 miljoner kronor.


Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se