Lisbeth Åkerman årets julvärd i SVT

Kampen om tv-tittarna på julafton har hårdnat i år sedan det blev känt att TV 3 ska låta Anna Anka och hennes vänner utmana Kalle Anka och hans vänner.

På onsdagen presenterade Sveriges Television sitt vapen i kampen om tittarna - årets julvärd.

Det blir nyhetsankaret Lisbeth Åkerman som önskar en god jul och tänder det vita ljuset strax före klockan 15 på julafton.

- Jag blev naturligtvis både smickrad, glad och förvånad när jag fick frågan. Det känns verkligen jättekul, det är en stor ära att få komma hem till svenska folket och vara en del av deras julfirande. Själv brukar jag alltid fira jul tillsammans med min familj, men ett sånt här erbjudande kan man ju bara inte tacka nej till, säger Lisbeth Åkerman i ett pressmeddelande.


Nya värdar varje år sedan 2003

Sedan julen 2003 har SVT bytt värd varje julafton. Efter att ha varit julvärd i 30 år lämnade Arne Weise över till bland andra Lotta Bromé.
 
Första journalistjobbet på Sveriges Radio Gotland

Lisbeth Åkerman är född i lilla Erikstad i Dalsland och uppvuxen i Göteborg. 1994 flyttade hon till Stockholm. Efter att ha provat diverse jobb, allt från att arbeta på fabrik, i affär och inom vården, bestämde sig Lisbeth sig för att läsa vid Journalisthögskolan, först i Göteborg och senare i Stockholm. Lisbeths första sommarjobb inom media var på Radio Gotland. Under journaliststudierna fick Lisbeth jobb på Radio Rix i Göteborg och senare på TT:s radioredaktion och därefter på Radio Stockholm. 
 
Rapport sedan 1998

1998 började hon på Rapport, där hon har presenterat nyheter under dygnets alla timmar. Hon har dessutom gjort inhopp i Gomorron Sverige och 2004 var hon programledare för Världens barn. Just nu arbetar Lisbeth med Rapports årskrönika som sänds i SVT1 den 30 december klockan 20.00.
 
Älskar mat och somrarna på Gotland

Lisbeth älskar att lyssna på musik och dansar gärna. Något av det bästa hon vet är att föra långa diskussioner under långa middagar tillsammans med sina vänner. Italiensk, thailändsk och libanesisk mat tillhör favoriterna. Thailand är dessutom ett av favoritresmålen. Lisbeth älskar att möta vardagen i de länder hon besöker och tar gärna med sig vardagliga souvenirer som bakpulver och flingpaket hem. En annan stor passion är havet: Lisbeth älskar att dyka, bada och snorkla. På somrarna vistas hon gärna på Gotland, hennes mamma är gotländska och båda hennes syskon är bosatta på ön.
 
Lisbeth om julen:

Viktigaste med julen: Att få träffa och umgås med familjen.
Bästa julklapp:  Riktiga akvarellfärger när jag var nio år.
Måste finnas på julbordet: Skinka! Och varje år  äter jag en likadan jullunch bestående av köttkorv, potatis, kålrot, ärtor och brysselkål. Den vill jag inte vara utan.
Det hoppas Lisbeth kunna ge till tittarna i jul: Julstämning, värme, glädje och hälsningar från när och fjärran.