Politik

"Verklighetens folk" nu även hos SD

"Verklighetens folk" var ju Göran Hägglunds bild av den gransusande, kärve, vanlige medborgaren, han eller hon som pillar på sina fästingbett, går på loppisar och är sunt avståndstagande till såväl Lars Noréns som Tiina Rosenbergs elitistiska kultur. Nu har Sverigedemokraterna adopterat begreppet.
   Gunnar Bolin kommenterar.

Det var den 17 september i Dagens Nyheter som Hägglund publicerade sin bild av "vi och dem", verklighetens mot elitens folk. Ett för övrigt också mycket välbeprövat retoriskt grepp från Europas samlade populistiska högerpartier. Och det var den 18 november, i går alltså, som Sverigedemokraterna också satte begreppet på pränt när de i sin budget för region Skåne trumpetade ut sin skånska politik för "verklighetens folk".
   Under rubriken Kultur verkar det som om Hägglund och SD delar på samma talskrivare, minus de nationalistiska övertonerna.

Så här skriver Sverigedemokraterna: "Tyvärr har den svenska och folkliga kulturen och kulturarvet länge fått stå tillbaka för en liten kulturelits radikala och moderna uppfattning om kultur..." och längre ner  "... som saknar stöd hos verklighetens folk..."

Det kan tänkas att Göran Hägglund aldrig läst formuleringar hos Jörg Haiders BZÖ eller Pia Kjersgaards danska folkeparti där uppdelningen i elit och folk är en ständigt återkommande retorisk finess, särskilt när det gäller kultur. I så fall är socialministern kanske förvånad över sällskapet. Är han läs – och historiekunnig borde han absolut inte vara det.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se