Kalmar län

Olika vaccinstart i landet

Det är stor skillnad på när du blir vaccinerad beroende på var i landet du bor. En genomgång som Sveriges Radio gjort visar att en del landsting redan har börjat vaccinera den breda allmänheten, medan andra låter dig vänta ytterligare. Här i länet är senaste prognosen att det kan dra igång i slutet på nästa vecka.

- Det skulle vara lika tycker jag. Många föräldrar vars barn har fått det tycker det är försent, säger Gullbritt Anderson som bor i Silverdalen precis på gränsen till Jönköpings län där vaccineringen av den breda allmänheten redan är i full gång.

Också i Skåne, Örebro, Västernorrland och vissa delar av Västra Götaland vaccineras redan vuxna som inte tillhör riskgrupperna.

Nästa vecka inleds vaccinering av allmänheten i Gävleborg, Östergötland, Gotland, och förmodligen senare den veckan även i Sörmland, Dalarna och här i Kalmar län säger Tomas Bergström som sköter samordningen. Enligt Bergström kommer man börja med de yngre vuxna eftersom de äldre har mer motståndskraft mot den här influensan.

En av anledningen till att det ser så olika ut i landet är att vissa landsting inte vill dra igång den breda vaccinationen innan dom garanterat att alla barn, skolungdomar och riskpatienter fått sina sprutor. Så är det i Kalmar läns landsting där planeringschef Tomas Bergström även säger att valet att låta vaccinera den kommunala vårdpersonalen tidigt även påverkat.

- Om vi inte hade gjort det så är det klart att vi hade haft de doserna över till allmänheten, säger Bergström.

Sveriges Radios genomgång visar också att de allmänheten i Jämtland, Västerbotten och Halland väntas få komma vecka 49. I Uppland och Västmanland har det gått ytterligare en veckan innan vuxna utanför riskgrupperna får sin spruta, vi är då inne i andra veckan i december.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se