Van Rompuy och Ashton nya EU-ledare

Uppdaterad: 23:07
En tippad och en otippad kandidat fick de två nya toppjobben inom EU. Det blev en man och en kvinna som ska bli EU:s ansikten utåt.

Den brittiska baronessan Catherine Ashton, i dag handelskommissionär i EU-kommissionen blir ny hög representant för EU:s utrikespolitik, till en viss del överraskande även för henne själv.

– Får jag börja med att säga att det kanske är ett mått på min egen överraskning att jag inte har något skrivet tal att hålla här, men jag har aldrig saknat ord att uttrycka mig med och det är inget undantag från det i kväll, så inledde Catherine Asthon, som alltså blev skrällen när EU:s stats- och regeringschefer bestämde vilka som ska få toppjobben inom EU.

Catherine Asthon är labourpolitiker från Storbritannien, hon har varit ordförande i brittiska överhuset och är just nu handelskommissionär i EU-kommissionen. Hon beskrivs som en kraftfull förhandlare och får nu till uppgift att företräda EU:s utrikespolitik och förestå den nya utrikestjänst som EU ska bygga upp.

Till ordförande i europeiska rådet, allmänt kallat för EU:s president, valdes det namn som varit hetast i spekulationerna under de senaste veckorna, Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy. I sitt första anförande hyllade han samarbetet som ska komma alla till nytta.

– Som vald ordförande i rådet ska jag lyssna på var och en och jag ska se till att våra beslut också leder till resultat för var och en.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se