Vellingemoderater backar i flyktingfrågan

Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman säger att man nu har förstått hur akut situationen är för barnen.

Dessutom har man lyssnat på migrationsminister Tobias Billströms uppmaning. Moderaterna i kommunen beslutade i går kväll att snabbutreda frågan.

– I det uppkomna läget måste även vi inse att vi har ett ansvar och försöka ta vår del, säger Lars-Ingvar Ljungman, kommunstyrelsens ordförande.

Innebär det att Vellingemoderaterna har svängt i frågan?

– Det innebär att Vellingemoderaterna fortfarande har kritiska uppfattningar om delar av svensk integrationspolitik men att i det uppkomna läget så vill vi inte ställa oss vid sidan utan vi vill vara med och hjälpa till så gott vi kan, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Du sa på hemsidan häromveckan att det här inte är ett kommunalt problem men nu har det tydligen blivit det ändå?

– Det handlar nu om att bidra till att lösa en akut situation, den diskussionen kanske vi får ta på lite sikt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman är det troligt att Vellinge ganska snart skriver ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Kommunalrådet väckte stor uppmärksamhet i förra veckan då han protesterade mot att Malmö kommun genom företaget Attendo Care placerade ensamkommande flyktingbarn i ett vandrarhem i Vellinge kommun.

Kommunen skulle undersöka möjligheterna att stoppa denna, som man kallade, cirkus. Två opinionsundersökningar publicerade i tidningen Sydsvenskan har visat att Vellingeborna inte delar Vellingemoderaternas uppfattning.

– Jag skulle vilja säga så här, vi har naturligtvis tagit intryck av debatten. Det är självklart att vi har gjort det, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Lars-Ingvar Ljungman sade i förra veckan att Vellinge saknade förutsättningar att ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett bra sätt. I dag tror han att det kommer fungera väldigt bra.

– Jag är övertygad om att vi kan. Vellinge kommun har en mycket professionell organisation och har i alla andra sammanhang en framgångsrik verksamhet så även detta kommer säkert att bli bra, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se