blekinge

Domare får upprättelse

Det svenska domarteamet med huvuddomaren Martin Hansson från Holmsjö i spetsen hade ingen möjlighet att upptäcka den hands som gav Frankrike ett regelvidrigt mål i mötet mot Irland och en plats i fotbolls-VM nästa år.

Det visar en rekonstruktion av tv-bilderna som den brittiska tidningen The Times låtit göra.

Sedan i onsdags kväll har Holmsjödomaren Martin Hansson varit i händelsernas centrum, det var då i den direkt avgörande matchen mellan Frankrike och Irland som han godkände det mål som föregicks av en hands av den franske spelaren Thierry Henry.

Ett mål som förde Frankrike till nästa års VM-slutspel i Sydafrika.

Erkände hands
Efter matchen erkände den franske spelaren att han tagit bollen med handen men menade att det var domarens sak att bedöma och den rekonstruktion av tv-bilderna från den avgörande situationen som den brittiska tidningen The Times låtit göra, ger det svenska domarteamet upprättelse.

Enligt rekonstruktionen befann sig Martin Hansson nästan rakt bakom Henry när fransmannen tog bollen med handen, däremellan fanns flera spelare som skymde sikten.

Rekonstruktionen visar också att den assisterande domaren inte heller har någon möjlighet att uppfatta situationen, då den irländske målvakten var i vägen när den franske spelaren tog med hand.

Får inte prata
Sveriges Radio Blekinge pratade idag vid lunchtid med Martin Hansson, som inte har tillåtelse av det internationella fotbollförbundet Fifa att prata om matchen, men han säger att livet måste gå vidare och att han nog ska klara av den här situationen också.

Han säger att han ser fram emot nästa uppdrag, som är en match i Champions League den 8-9 december.

Martin Hansson ingår i den preliminära grupp domare som ska döma VM i Sydafrika nästa år.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se