Måndagsgästen

Varje måndag bjuder vi in en aktuell gäst till Östergötland idag. Du hör intervjun mellan 15.30 och 16.00. Här hittar du alla våra måndagsgäster.

8 mars: Kristian "Pligg" Bergström

Kristian Pligg* Bergström är Åtvidabergaren som följt moderklubben från Division 3-spel i början av 90-talet till Allsvenskt avancemang nästan 20 år senare. Som lagets veteran har han också hunnit med att prova på spel i högsta serien med både Malmö och Norrköping.

ÅFFs mittfältare bor numer i Kisa, där han gärna tar sig en tur i Tolvmannabacken, när han inte undervisar på fotbollsgymnasium. Vill han varva ner utanför planen, då lockar en mysig TV-kväll med familjen främst...


*pligg, spetsigt trästift som förr användes vid skotillverkning (Källa: Nationalencyklopedin)

28 februari: Eva Christensson

Eva Christensson är Norrköpingsdesignern som varit med och klätt upp sex svenska OS-trupper, tre sommar och tre vinter. Årets kollektion, som tagits fram i samarbete med ett kinesiskt företag, har något överraskande fått mer uppmärksamhet än tidigare. Det är tack vare den virkade mössa som de svenska deltagarna i Vancouver haft på sig, en mössa som både fyllt löpsedlar och tömt garnbutiker.

Född och uppvuxen i "textilstaden" Norrköping var det via farmor, som också arbetade inom industrin, som Eva fick upp ögonen för att sy och sticka. Tillsammans med ett djupt basketintresse och förflutet i Hagebys ungdomslag (idag Dolphins) var steget till idrottsdesign givet.


22 februari: Hanna Lindblad

Hanna Lindblad är musikalstjärnan från Motala som gjort stor succé med Singin' In The Rain på Oscarsteatern i Stockholm. År 2007 belönades hon med en Guldmask för sin roll som Kathy Selden, en roll som hon i år fått återuppliva på folkets begäran.

I vinter debuterade Hanna också i Melodifestivalen, något som fått henne att börja tänka på en ny karriär som popartist. Men först besökte hon vår studio, bland annat för att tacka för allt stöd från hemorten.


15 februari: Peter Hunt

Peter Hunt är fotbollsälskaren som mer eller mindre lovat Norrköpingsborna att sorgebarnet IFK ska vara tillbaka i den högsta serien 2012. Han tog över som ordförande i klubben för drygt ett år sedan, och skulle då komma till ett "dukat bord". Sanningen visade sig vara en annan, och nu har Hunt spenderat både tid och pengar på att få till stånd IFKs övertagande av Nya Parken, en förutosättning för framtiden.

Peter Hunt ser fotbollen som ett fritidsintresse, och ägnar större delen av vardagen på resande fot. Som konsernchef i ett stort handelsbolag ägnar han tvp tredjedelar av året åt att flyga mellan Estland, Kina och villan i Norrköping. På sommaren kan det också bli en vecka eller två i lägenheten på Mallorca...


8 februari: Sylvia Rydström

Vi har hört henne i radio och sett hennes citat i tidningarna, kanske mer än någon annan östgöte den senaste tiden. Sylvia Rydström är Valdemarsvikaren som för sju år sedan blev informationschef på Östgötatrafiken, och som i vinter fått prata om allt från stora VD-avtal till varför rimfrost och pendeltåg inte går hand i hand.


1 februari: Ola Sigvardsson

Ola Sigvardsson är motorskribenten som blev grävande journalist och fick ta emot stora journalistpriset efter arbete på Dagens Nyheter. Karriären fortsatte sedan till Linköping där han sedan 2004 är chefredaktör för Corren, länets största tidning sett till upplaga.

På torsdag kommer "nya" Corren ta plats i brevlådorna, ett ansiktslyft för att säkra papperstidningens roll i framtiden. Om det, liksom den hittils mindre kända hobbyn: konstnär, talade Ola Sigvardsson under sitt besök i studion.


22 januari: Ylva Thörn

Ylva Thörn är undersköterskan från Åtvidaberg som via Linköping tog klivet upp till Stockholm som förbundsordförande i Sveriges största fackförbund, Kommunal. Men, efter 14 år har hon nu aviserat sin avgång, kanske för att återvända till Östergötland då namnet ofta figurerar i samtal kring vem som ska bli länets nye landshövding.

Själv beskriver Ylva Thörn sig som en lagspelare, då hon förutom fackligt engagemang också spenderat 18 år som fotbollsspelare i Åtvidaberg.


15 januari: Barbro Röken

Barbro Röken kommer ursprungligen från Stockholm, men efter 30 år i Östergötland känner sig mer hemma i Norrköping än på Söder. 

Att djur är hennes stora intresse är inte så svårt att förstå. I hemmet, som hon delar med maken Bengt Röken, veterinär på Kolmårdens djurpark, har husdjuren varit många. Allt från igelkottar till zebror och till och med en isbjörn har förekommit.

Under sina 15 år som länsveterinär har Barbro Röken fått tackla så väl hysterin runt fågelinfluensan som den senaste tidens larm om vanvårdade grisar. Jobbigt, men intressant säger hon själv och erkänner att det är med visst vemod som hon nu går i pension...


21 december: Anna Skarhed

Anna Skarhed är Östgöten som ska se till att lag och ordning följs i Sverige, genom att övervaka domstolar och myndigheter i dess arbete. Hon har rollen som justitiekansler, ett uppdrag hon tog över från sin länskollega Göran Lambertz i början av december.

Att följa regler är något som fascinerat Anna, ända sedan uppväxten i Linköping. Kanske är det den stora släkten som bidragit, för det gäller att vet vad dom ska göra när man har nästan 30 kusiner. Idag bor Anna Skarhed i sin studieort Uppsala, men hon tar gärna en avstickare tillbaka till länet, och då är det framför allt Hökhults naturreservat i Kinda som lockar.


Förra veckans måndagsgäst, kriminalchef Anne Asp, hade också haft en önskan om att läsa juridik. När hon gästade studion fick hon chansen att ställa en fråga till Justitiekansler Anna Skarhed, en fråga som handlade om brottsprovaktion.

14 december: Anne Asp

Anne Asp är kriminalkommissarie i Norrköping, sedan ett år tillbaka. Idag består uppdraget mest i att samordna arbetet på enheten, men tidigare har hon varit delaktiga i flera större utredningar som rapporterats om i vår radio.

Som liten var planen att arbeta inom vården, men hon var inte mjuk nog, så det blev Polishögskolan i stället. Med åren säger Anne Asp att hon blivit mer prestigelös i sitt yrke, en förutsättning om man ska vara en bra chef.


7 december: Carl Schlyter

EU-parlamentariker för Miljöpartiet med Linköping och Bryssel som delad hemstad. Har även nämnts som näste språkrör för partiet.


30 november: Peter Borring

Lantbrukare som vid ung ålder tog över ordförandeklubban i LRF tidigare i år. Har även varit återkommande deltagare i SM i plöjning.


23 november: Britt Åkerlind

Nybliven smittskyddsläkare som fått jobba nästan uteslutande med svininfluensan.16 november: Magnus Holgersson

Vikarierande landshövding och varselsamordnare. Annars länsråd och en riktig långkörare på länsstyrelsen.