ESKILSTUNA

Barn presenterade pristagare

Idag på demokrativeckans sista dag i Eskilstuna, offentliggjordes pristagarna i Barnens världspris, World's Children's Prize. Pristagarna lästes upp av barn från Kjula och Hällberga skolor.

Pristagarna är Graca Machel från Mocambique och hennes man Nelson Mandela, Sydafrikas förre president. Sju miljoner barn över hela världen har varit med och röstat fram dem.

– Jag tycker det var jättebra att de vann. De gör ett bra jobb i Mocambique, säger Elina Carlsson från Kjula skola.

Kjula skola är en av fem skolor i Eskilstuna som är med i World's Children's Prize, som "ägs" av 23 miljoner barn i 53 000 skolor i över 100 länder. I Sverige började prisprojektet år 2000 och över 1 500 svenska skolor är med. World's Children's Prize-programmet är världens största årliga utbildning för unga om barnets rättigheter.

Louise Andersson på Kjula skola säger att barn har det svårt i många länder.

– Här i Sverige har vi det ganska bra men i andra delar av världen tycker jag det är ganska hemskt. Barn behandlas som ohyra och annat. De borde få lite mer respekt, säger hon.

World's Children's Press Conference, Världens Barns presskonferens, äger rum samtidigt jorden runt och leds av barn. I Sverige hålls presskonferenser av barn på 56 orter.