Söderhamn

Explosiv eter hittades - igen

Räddningstjänsten i Söderhamn har nu på plats inspekterat den flaska med eter som ägaren till en gammal fabriksfastighet i Sandarne hittat i ett uthus på området.

Huset fungerade tidigare som kemiskt laboratorium och i ett plåtskåp fann Brandinspektör Ola Lindgren i dag mer än väntat av den explosiva varan.

– Den var mer än halvfull, nästan en liter.

Vad gjorde ni för bedöming, måste ni tillkalla bombpatrullen?
– Vi har låst skåpet och ägaren har tagit nyckeln, sen så finns det heller inget folk i fastigheten. Nu får det stå så till på tisdag då vi ger nytt besked hur vi gör i fortsättningen.

Andra fyndet i länet
Eterflaskan i Sandarne var det andra fyndet av gammal explosiv eter i Gävleborg sedan Socialstyrelsen i veckan slagit larm och uppmanat landstingen att särskilt inventera sina lager av gammal explosiv eter.

Då hittades också en mindre mängd vid Forsa folkhögskola, som liksom i Sandarne helt enkelt får stå kvar i väntan på omhändertagande i nästa vecka.

Rejäl sprängkraft
Enligt Socialstyrelsen kan en liter eter ha samma sprängkraft som en halv stridsvagnsmina om den oturligt skulle detonera och brandinspektör Ola Lindgren har respekt för riskerna.

– Jag har pratat med kemikalieinspektionen som har varit med och tagit ut en sådan flaska och även varit med på en sprängning. Med 70 centiliter av det här då kände de en sprängvåg på 200 meter.

Så det här är inga kemikalier man destruerar på vanligt sätt?
– Nej, så ser vi inte det just nu.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se