RAGUNDA KOMMUN

Ragunda kommun erkänner: Flicka i misär borde fått hjälp

En förståndshandikappad flicka borde fått mer hjälp, erkänner kommunen, men slår ifrån sig kritiken om ansvaret för hennes miserabla livssituation.

Den förståndshandikappade flickan och hennes mamma bodde i Ragunda kommun och de fick ett visst social stöd. Men under den här tiden kom flera anmälningar in till socialtjänsten att flickan for illa, men trots det gjorde kommunen aldrig någon riktig utredning om hur flickan mådde.

Här kritiserar Länsstyrelsen kommunen handläggning, och Ragundas kommundirektör Åke Ljusberg erkänner nu att de gjort fel.

Att det aldrig gjordes någon utredning gjorde situationen ännu värre eftersom det inte fanns något dokumenterat. När flickan och hennes mamma senare flyttade till Strömsunds kommun hade kommunen ingen aning om familjens svårigheter.

Senare dog flickans mamma. Flickan slog då själv larm och nu fick hon den akuta hjälp som hon behövde från Strömsunds kommun.

Det visade sig att hon levde med ovärdiga förhållanden. Det var smutsigt i hemmet, hon hade sovit på sopsäckar stoppade med kläder och inte fått tillräckligt med mat

I hemmet fanns ett 20-tal djur som kissat och bajsat inomhus.

När det här hände agerade Sara Lindström, som tidigare var politiker Ragunda kommun. Hon gjorde en anmälan till länsstyrelsen

- Det där var droppen som fick bägaren att rinna över. Det är ju inte så att det var bra i Ragunda heller. Det tar ju liksom år att få till det på det här viset, man skapar inte en misär i en handvändning.

Eftersom Ragunda kommun aldrig gjorde någon riktig utredning visste inte Strömsund kommun till familjens situation när de flyttade dit.

Därför menar Sara Lindström att Ragunda har ett stort ansvar i det som hänt i flickans liv.

- Hade man gjort en utredning hade man kunnat fastställa det där. Hon har blivit försummad.