Rumänien

Oro för lågt deltagande i presidentvalet

Huvudkandidaterna i det rumänska presidentvalet på söndag lovar inte arbetslösa jobb och att ekonomin som är i recession ska börja växa igen. Risken är stor för ett lika lågt valdeltagande som när rumänerna röstade till EU-parlamentet, då omkring 20 procent röstade.

Byggkranarnas gula tunna stålskelett syns överallt i Bukarest. De står stilla, från byggboom till recession på ett halvår.

Byggjobbaren Ion Ristache har varit arbetslös sedan i december förra året. Från en månadslön på 700 euro till arbetslöshetskassa på 150 euro.

Han försöker dölja tårarna för sina små döttrar Andrea och Christina som sitter med honom på en parkbänk.

– Nej, jag tror inte att någon av presidentkandidaterna kommer att göra något åt arbetslösheten. Ingen kommer göra det Ceausesco gjorde. Då gick ingen arbetslös, de grep dig på gatan om du inte jobbade, säger 32-åringen, som inte själv minns något av kommunistdiktatorns tid, men hört från sina föräldrar att då hade i alla fall alla jobb.

Hans fru har nyligen också blivit av med sitt jobb alldeles nyligen som kassör på ett casino. Officiellt är nära 20 procent arbetslösa.

Men om alla de som tvingats lämna landet för att de inte kan få jobb här skulle räknas in blir det högre siffror.

Ion Ristache jobbade i Spanien under ett halvår och han är beredd att försöka igen, men har hittills bara lurats av värvningsfirmor som gått upp i rök.

Trots sin svåra situation tänker han rösta i valet, på Traian Basescu, den nuvarande presidenten. Han litar mer på honom än på huvudmotståndaren Socialdemokraternas Mircea Geoana.

Men Ion har förmodligen rätt i att det inte blir lättare att få jobb efter valet.

Ett hårt åtstramningspaket väntar med 150 000 nya arbetslösa statsanställda, som kommer att få sparken.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se