Storbritannien

Vattnet börjar sjunka undan

Räddningsarbetet pågår fortfarande i det översvämningsdrabbade området i nordvästra England. Tusentals människor har valt att lämna sina hem, men många har också stannat kvar.

– Räddningspersonal går nu från hus till hus för att kolla att det inte är någon som behöver hjälp, berättar här polisbefälet Steve Johnson för tv-kanalen Sky:

Vattnet har börjat sjunka undan nu men fortfarande är det många hus som står i vatten, och över tusen fastigheter har mer eller mindre allvarliga skador sedan åar och floder har svämmat över. Och det är inte bara flodvatten utan även avloppsvatten som har letat sig in i husen.

De kraftiga flödena i vattendragen har också fått fyra broar att rasa och i samband med ett sådant ras omkom igår en polis när han stod och dirigerade bort trafiken från den aktuella bron.

Också många andra broar är avstängda på grund av rasrisk och det talas om att upp emot tusen broar måste kontrolleras.

Översvämningarna är resultatet av det häftigaste regndygnet i nordvästra England sedan man började mäta regnmängd för hundra år sedan. Över 300 mm kom det på 24 timmar där det var som värst.

Sedan igår eftermiddag har det varit uppehåll men det väntas mer regn under dagen, dock inte lika mycket, som mest 40 mm talar meteorologerna om och regnvädret väntas också passera området på bara ett par, tre timmar.

Under förmiddagen kom premiärminister Gordon Brown till översvämningsområdet och han tackade räddningspersonalen och sa att hela landet kan känna stolthet över det arbete som de har utfört.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se