
Miljöchef manar till ansvar för giftskandal
Uppdaterad: 12:30
Gruvbolaget Boliden och den svenska staten bör ta ansvar för att hjälpa dem som blivit sjuka av det giftiga avfall som dumpades i Chile för 25 år sedan. Det anser Bolidens före detta miljöchef Rolf Svedberg.
Gruvbolaget skickade i mitten av 80-talet stora mängder av giftigt avfall till Chile för återvinning. Men avfallet dumpades på en soptipp och orsakade stora hälsoproblem för befolkningen.
– Jag skulle vilja se att både Boliden och svenska staten på lämpligt sätt nappar på det här. Att fokus blir ordentligt inriktat på själva kärnfrågan, de som har drabbats och hur man ska prioritera åtgärder så att allting inte handlar om historien kring det hela, säger Rolf Svedberg, före detta miljöchef på gruvbolaget Boliden.
Som före detta miljöchef på Boliden var Rolf Svedberg den som rekommenderade gruvbolaget att exportera våtverksslammet till staden Arica i Chile. Meningen var att ett chilenskt företag skulle utvinna mineraler ur avfallet, men det skedde aldrig utan det dumpades på en soptipp och genom åren har hundratals människor i Arica drabbats av allvarliga skador.
Exporten av avfallet godkändes av både Boliden, chilenska myndigheter och det svenska naturvårdsverket. Ett förslag från Svedberg, som han skriver på DN Debatt i dag, är att gruvbolaget och svenska staten går in med tio miljoner kronor för att kartlägga problemet i stort och vårdbehovet hos de som drabbats.
– Det strikt juridiska ansvaret ligger inte på bordet utan nu är det frågan om ett mänskligt och moraliskt ansvar som jag tycker att Boliden och svenska staten ska ta. Det som från början var en idé med goda ambitioner slutade av en mängd skäl med den här katastrofen, säger Rolf Svedberg.
Ekot har sökt företrädare för gruvbolaget Boliden och också miljöministern Andreas Carlgren för en kommentar, men utan att lyckas.
Boliden har tidigare meddelat via e-post att affären med det chilenska företaget på 80-talet genomfördes enligt gällande lagar och regler, därför finns inget juridiskt ansvar.
Men frågan om vilket ansvar ett företag eller ett land har att hjälpa till efter sådana här händelser är på tapeten. Det säger Mikael Karlsson, som är ordförande i Naturskyddsföreningen.
– Det förs diskussioner om att företag ska ha ett ansvar i alla led i en kedja. Både för upphandling och självfallet också avfallshanteringen men ännu finns det inga tydliga bindande regler.
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se