USA förbereder ny strategi i Afghanistan

USA: s president Barack Obama kommer inom kort fatta beslut om en ny strategi för kriget i Afghanistan. Det kan bli en kraftig militär truppförstärkning, men USA väntas också trappa upp de civila insatserna.

På en militärbas i Indiana pågår nu intensivutbildning, där militärer och civila får gemensam träning inför uppdraget i Afghanistan.

När man kör väg 65 förbi majsfälten i sydöstra Indiana, i riktning mot Kentucky, så kommer man fram till Afghanistan. Här på militärbasen Muscatatuck har amerikansk militär byggt upp en kopia av en afghansk by.

En grupp amerikanska biståndsarbetare och soldater i kamouflageuniformer vandrar genom basaren. De stannar till för att prata med en matthandlare och plötsligt smäller det.

Attacken mot basaren är ett skådespel, och hela rollspelet ingår i militärbasens övning. Afghanska invandrare är här och jobbar som statister. De talar pashtu och är klädda i traditionella långa tunikor för att göra övningen så realistisk som möjligt. Här på militärbasen i Indiana utbildas både soldater och civila som ska skickas till Afghanistan.

Jag är både nervös och förväntansfull, säger biståndsarbetaren Thomas Ford från Boston, afghanerna behöver hjälp och jag ser fram emot att få bidra, säger han. Efter utbildningen i Indiana kommer Thomas Ford resa raka vägen till Afghanistan, tillsammans med en grupp diplomater och jordbruksexperter.

Inom de närmaste veckorna ska president Obama fatta beslut om ny strategi för USA: s krigföring i Afghanistan. Det väntas innebära ännu mer fokus på just bistånd och experthjälp, men också militär upptrappning.

Befälhavaren i Afghanistan, Stanley McChrystal, vill se en förstärkning på uppåt fyrtiotusen amerikanska soldater, förutom de 68.000 som redan finns i landet. Och soldaterna i Muscatatuck väntar på besked.

Även vi soldater har våra åsikter men vad presidenten än bestämmer så kommer vi respektera och följa hans beslut, säger sergeant Shawn Eaken.


Ginna Lindberg, Muscatatuck, Indiana
gina.lindberg@sr.se