Långfilm spelas in i Bergsjön

En långfilm spelas just nu in i Bergsjön i Göteborg. Det är föreningen Kultur- och mediaverkstan, med kontor i stadsdelen, som gör sin första längre produktion. Filmen heter "jävla pojkar" och produceras delvis med hjälp av Eu-bidrag.

– Det är en jättestor produktion. Såhär många människor i ett team har jag sällan varit med om. Jag tycker att det är jätteroligt att de har gjort ett sånt här projekt.

"Jävla pojkar" är en film om tre unga killar som precis gått ur gymnasiet och vad som händer i deras liv. Samtidigt vävs andra historier in i handlingen, bland annat från ett ålderdomshem där Marika Lagercrantz karaktär arbetar.

– Min rollfigur heter Birgitta och drömmer egentligen om att få sjunga och spela. Men åldringarna uppskattar inte alltid hennes val av musik, hon tycker att man ska spela "Sånt är livet" och det var ju en gammal låt redan när de som bor på hemmet var unga.

Föreningen som producerar "jävla pojkar" heter Kultur- och mediaverkstan och är baserad i Bergsjön. I det projektet står EU för omkring 40 procent av budgeten på fyra miljoner kronor. Men det är under förutsättning att inspelningen också funkar som praktik för ett antal unga människor som vill in i filmbranschen.

– Varje etablerad filmarbetare har med sig en person som han eller hon undervisar och lär upp. Av den anledningen har vi lagt ett inspelningsschema som inte är lika snävt som vanligt, säger  Niclas Albinsson Collander, produktionsledare.

Och Niclas Albinsson Collander tycker att Göteborg är en bra stad att spela in långfilm i.

– Det är ett väldigt bra ställe, både geografiskt och på andra sätt. Det finns många olika typer av miljöer och mycket erfarenhet av filmproduktion i regionen, säger han.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se