
Handdockor får tysta att prata
Fler förskolor borde använda sig av handdockor i undervisningen. Den slutsatsen drar Mirella Forsberg Ahlcrona, lärare vid Högskolan i Skövde, som har forskat om just handdockor.
Mirella Forsberg Ahlcrona studie visar att när lärare tar med handdockor i undervisningen, blir det lättare för barn att lära sig kommunicera.
– Dockans användning lämnar större utrymme för barn att komma till tals. I vanliga sammanhang är det oftast vi lärare som pratar mer. Men i det här sammanhanget både får och tar barnen större utrymme och pratar länge med dockan.
Det är nu dags att fler börjar använda handdockor, inte bara i teatersammanhang, utan också i undervisning, menar Mirella Forsberg Ahlcrona.
Barnen växer
Hon har jobbat i en förskolegrupp och har studerat hur barnen påverkas av dockorna, hur de efteråt pratar om och hänvisar till dem. En sak hon sett är att barnen, till exempel vid gemensamma samlingar, går in i en vuxenroll när de ska kommunicera med dockan och börjar förklara instruktionerna så att dockan ska förstå.
– Rent fysiskt så är dockan mindre och kan tillåta sig att ställa frågor och fråga efter förtydliganden. Det är ett sätt att motivera barnen att förklara hur de tänker. Det blir också indirekt en vink till läraren att se om barnen har förstått vad de pratat om.
Lättare att prata med dockan
På Torsborgs förskola i Lidköping har lärarna använt sig av handdockor i många år. Just den här eftermiddagen leker barnen med dansdockorna Vio-Vio. Birgit Blomgren är en av lärarna på förskolan.
– Det är väldigt lustfyllt, barnen lever sig in och har väldigt kul.
– Även barn som inte pratar så mycket kan ta till sig information och har lättare att prata med dockan än med vuxna eller andra barn.
Stina Banck