Chatta med Konsumentpanelen

Birgitta Sjöholm, konsumentrådgivare, svarade på dina frågor.
moderator:Då är Birgitta Sjöholm på plats, och svara på era frågor till kl. 11.00.
Rolf:Har beställt en provpren av en datatidning. Fick 2 tiningar sen blev det inga fler.Jag flyttade i samma tid.Skickade in addressanmälan via datorn.Fick sedan ett krav på obetald pren från kronofogden. I samband med flytten har jag förmodligen inte betalat för pren. Men jag har inte fått ngn påminnelse från tidnigensutgivaren. Förmodligen har dom skickat den till den gamla addressen,men jag har inte fått den eftersänd från posten. Har påpekat de i mitt svar, men dom säger att jag ska själv ringa dom å ändra addressen till dom.Räcker de inte att ändra med addressändring på webben? Har förklarat allt för dom via svar till kronofogden.Har fått ett krav som e 4 gånger det ursprungliga beloppet. Jag har en annan tidning som addressändrades vi datorns addressändring, där gick det bra.Hur gör jag med detta problem när jag inte har fått ngn påminnelse alls kan jag ju inte betala.
Birgitta Sjoholm:Det finns inte någon skyldighet för företag att skicka påminnelser även om de flesta gör det. En del företag vänder sig direkt till inkassobolag somskickar ett krav medan en och annan vänder sig till kronofogdemyndigheten. Det är ju konstigt om du inte har fått fakturan eftersänd till din nya adress, men å andra sidan så är du medveten om att du har prenumererat och också att du är betalningsskyldig och just i samband med en flytt så är det bra att vara extra vaksam på sina räkningar. Eftersom du är fullt medvetren om att du skall betala så är det nog bäst för dig att göra så.
Linda-Maria:Hej! Jag köpte en stor LEGO-byggsats på BR på Torp och när vi bygde ihop den så fattades det flera bitar. Sonen blev ledsen, men jag sa att vi åker och byter den. Döm om min förvåning när affären inte vill byta utan hävdar att jag får skriva till LEGO själv så skickar de bitarna som fattas. Ska det vara så här?
Birgitta Sjoholm:Nej, så här skall det inte vara!!! Man skall alltid vända sig till butiken där man handlat med sin reklamation och de skall skyndsamt rätta till felet.
Siv Nielsen:Hej :) Jag köpte en DVD spelare på SIBA och när jag varit tvungen att lämna in den på garantirep 4 ggr de första 87 månaderna såp fick jag till slut byta. Den nya var billiagare så jag fick en presentcheck på 1000 kr. Detta var den 10 okt 2007. Nu pajade den DVD den 18 oktober i år. Jag åkte då in till SIBA och eftersom garantin gått ut fick jag själv stå kostanden för att köpa en ny. Presentkortet (som är som ett betalkort) gällde bara i ett år så det fick jag inget för. Nu hörde jag att ni sa att presentkort ska gälla 10 år? Vad gör jag då? De tog ju mitt o sa att det inte gällde?
Birgitta Sjoholm:Först och främst så undrar jag varför du inte fick reklamera DVD nr 2, den var ju endast 2 år och du har reklamationsrätt i 3 år. Vad gäller presentkortet så undrar jag om det var ett presentkort och inte ett tillgodokvitto som är det vanligaste i sådana här fall. Det skall stå på kortet hur länge det gäller och när det gäller presentkort så skall de gälla i tio år om inget annat står förtryckt, förutsatt att butiken är medlem i Svensk Handel.
Hannes:Om jag köper en sak via nätauktion, och upptäcker att varan inte överrensstämmer med bilden, vad kan jag göra då?
Birgitta Sjoholm:Om det är ett privatköp så gäller inte konsumentlagstiftningen, men givetvis får man inte vara ohederlig för den sakens skull. Är det ett företag du handlat av så bör det gå att häva köpet om varan inte stämmer överens med det utlovade.
Göran Andersson:Köpte en dräneringsslangav Dalskogs Ångskog och nu har d ebytt ägare. De gjorde fel med att jag skulle få en kredit faktura så tog de betalt igen och nu säger de att det inte går att få krediten p.g.a. att nya företaget inte tar över gamla företagets betalningar ? Köpet var för drygt ett år sedan.
Birgitta Sjoholm:Det är svårt att svara på för det skulle kunna vara som företaget hävdar, men du kan om du vill gå vidare till Allmänna Reklamationsnämnden och pröva om ditt krav är berättigat. Gå in på www.arn.se om läs mer eller vänd dig till konsumentvägledningen i din hemkommun om du behöver hjälp.
Sanna:Är garantitiden för en vara alltid två år?
Birgitta Sjoholm:Garantier är frivilliga, det finns inte någon lag som säger att vi har rätt till garanti. Det varierar alltså hur lång garantitiden är, allt ifrån ingen garanti alls till flera år. Det vanligaste är 1 och 2 år. Däremot har man enligt konsumenttjänstlagen alltid rätt till reklamation i 3 år förutsatt att varan inte är sliten eller hanterad på ett felaktigt sätt.
moderator:Nu återstår det fem minuter av chatten med Birgitta Sjöholm, vår konsumentrådgivare. Så passa på att ställa din fråga.
Öllegård:Hej!Köpte 3 mobiltelefoner med familjabonnemang med 3G i början av okt. Under samtalet fick jag ett erbjudande om hemtele/bredband för 200 kr/mån i 24 mån.-1/3 av vad jag hade då. sa ja,3 mobiler+hemtelen kom snabbt. Bredbandet går ut 30 nov.med gamla avtalet,så jag ringde förra veckan o undrade var det var! De hade strukit det för 3Gs policy är att man bara får ha 4 abonnemang först,sedan måste 3 mån.gå innan nästa-inget som de upplyste mig om! Ingen har meddelat det-nu står jag utan. Jag ansåg att det köpet skulle gå tillbaka,eftersom det inte var det avtal vi ingick.Nu påstår de att jag inte kan bryta hemteleavtalet för jag har skrivit på det.De kunde komensera med gratis mobilt bredband i 3 mån.tills jag kan ta bredbandabonnemanget-men vill inte detta då det inte var så vi kom överens! Vet också att det inte fungerar med de saker vi behöver det till. Detta kan väl inte vara möjligt att jag måste behålla hemtelen??
Birgitta Sjoholm:Det framgår inte av din fråga om du fick hem något skriftligt avtal om din beställning vilket du bör få. I samband med att fu får hem detta avtal skall du också bli informerad om att du har rätt att ångra din beställning inom 2 veckor enligt distans- och hemförsäljningslagen. Om du inte fått denna info börjar inte ångerrätten att löpa och du kan således ångra din beställning.
moderator:Nu är chatten med Birgitta Sjöholm slut för denna gång. Tack för alla frågor och svar!